Thema Assetmanagement
De komende jaren worden miljarden geïnvesteerd in het stroomnet. Dit vraagt niet alleen veel geld, maar vooral ook een goede samenwerking tussen netbeheerders en gemeentes. In de praktijk blijkt dat dit niet altijd van een leien dakje gaat. Daarom organiseert CROW Essit, samen met netwerkbedrijf Alliander en Mijn Aansluiting, op 11 september de themabijeenkomst 'Van congestie naar connectie: samen aan zet' over de samenwerking tussen deze partijen.
De energietransitie zit bij iedereen hoog. Alleen de energiecapaciteit kan de vraag die daarbij hoort niet bijbenen. De komende jaren zullen miljarden geïnvesteerd moeten worden in het stroomnet. Netbeheerders die aan de slag willen in de grond, moeten aan tafel met de eigenaar van de grond, wat meestal de gemeente is. De gemeente wil net zo graag met het netwerkbedrijf aan de slag om de netcongestie in de stad voor te zijn.
Elkaars taal leren spreken
Netwerkbedrijf Alliander (en haar dochterondernemingen Liander en Qirion) werkt hard om aan de behoefte te voldoen van de gemeente en de bewoners. “Op dit moment is het echt noodzaak dat we snel aan de slag kunnen. Het stroomnet is oud en toe aan uitbreiding en vervanging”, aldus Henk Wijman van Alliander.
Tijdens de themabijeenkomst deelt Alliander hoe de werkwijze van een netbeheerder eruit ziet. Hiermee wordt duidelijk waarom zij doen wat zij doen. Het is de eerste stap om elkaars taal te leren spreken en een vruchtbare samenwerking van de grond (of in de grond) te krijgen.
Delen en afstemmen
Hierin staan de partijen echter niet alleen. Stichting Mijn Aansluiting heeft diverse hulpmiddelen die samenwerking, afstemming en het delen van de planning makkelijker maken. Zoals de Samenwerkwijzer, die vorig jaar al eens de revue passeerde tijdens de themabijeenkomst van CROW Essit bij Rivierenland in Tiel.
Tijdens deze bijeenkomst licht Mijn Aansluiting de nieuwe tool infraplannen.nl toe. Met deze tool kun je vanuit de eigen beheersystemen plannen voor de komende drie tot vijftien jaar delen en afstemmen met alle partijen.
Actief aan de slag
In het programma is ruime tijd gereserveerd om met elkaar aan de slag te gaan in het simulatiespel ‘Samen Slim Schuiven’. Vanwege deze actieve werkvorm is er deze middag plek voor een maximum aantal deelnemers.
Meer informatie
Delen via