Sla navigatie over
uav-gc

Sneak-preview: verdiepingsbijeenkomst UAV-GC 2025

12 februari 2025

Thema UAVgc

Om betrokken partijen wegwijs te maken in de UAV-GC 2025 organiseert CROW in maart en april verdiepingsbijeenkomsten. Je wordt daarin meegenomen in de belangrijkste wijzigingen en gaat aan de slag met praktische voorbeelden. De eerste bijeenkomst vond al direct plaats tijdens InfraTech in januari en daarna volgden er nog meer op andere locaties. We vroegen enkele deelnemers naar hun ervaringen.

CROW-kenniswerker en UAV-GC-specialist Rob Luiten nam de deelnemers in een halve dag mee in de belangrijkste veranderingen en aandachtspunten in de UAV-GC 2025. Een van de deelnemers was Pieter de Vries, een voormalig bouwrechtadvocaat die tegenwoordig met zijn eigen bureau Kpieto! advies workshops geeft aan zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers over risico- en contractmanagement. De presentatie over de nieuwe UAV-GC tijdens InfraTech was voor hem een mooie gelegenheid om kennis op te doen en die direct weer te verspreiden onder zijn klanten.

De Vries kijkt met een goed gevoel terug op de bijeenkomst. "De presentatie en de manier waarop die werd gegeven was heel bekwaam. Mij is heel veel duidelijk geworden, ik heb er veel aan gehad." In de nieuwe versie vindt hij vooral de toelichting tekstueel flink verbeterd. Zo verwacht hij dat door de aanpassingen minder snel verwarring zal ontstaan over oplevertermijnen.

Niet te veel afwijken

De Vries hoopt vooral dat gebruikers van de UAV-GC 2025 zich realiseren dat de publicatie paritair – door opdrachtgevers en opdrachtnemers gezamenlijk – tot stand gekomen is. "Dus ga niet te veel van de UAV-GC 2025 afwijken", wil hij vooral opdrachtgevers meegeven. Aannemers raadt hij aan zich goed bewust te zijn van hun aansprakelijkheid voor directe schade in de eerste twee jaar tot 100 procent van de in de Basisovereenkomst vastgelegde prijs.

Pieter de Vries

Pieter de Vries

Een spannende aanpassing vindt De Vries de bepalingen rondom informatie-uitwisseling tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Kort gezegd moeten opdrachtgevers voorafgaand meer informatie verstrekken aan de aannemer. Maar op het moment dat bepaalde informatie er niet is en er in de uitvoering iets misgaat, dan ligt de bewijslast bij de aannemer om aan te tonen dat hij een bepaald probleem niet hoefde te verwachten. "Als aannemer zul je daardoor meer vragen moeten stellen bij de nota, zodat je gedekt bent voor problemen bij de realisatie."

Voorbereiding en transparantie

Voor Marleen Blonk-Carton, die ook deelnam aan de verdiepingsbijeenkomst, was de regeling rondom informatieverstrekking ook één van de zaken die haar het meeste bijbleef. Zelf werkt zij als contractmanager bij Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en dus aan opdrachtgeverszijde. "Ik verwacht wel een verandering in houding bij aannemers tijdens de aanbesteding en ben benieuwd hoe dat gaat werken. Voor ons als opdrachtgever is het goed om ons ervan bewust te zijn welke informatie we wel en niet hebben. Een gedegen voorbereiding en transparante houding is alleen maar goed, en daar draagt deze nieuwe regeling aan bij."

Blonk-Carton werkt al meer dan 20 jaar met de UAV-GC en was dus al lange tijd in afwachting van de 2025-versie. De bijeenkomst was voor haar een goede manier om snel bijgepraat te worden over de wijzigingen. "Ik kan hem ook zelf helemaal gaan lezen, maar dit is nou niet bepaald een boek dat ik op mijn nachtkastje heb liggen. Het fijne aan deze bijeenkomst is dat je op een compacte manier wordt bijgepraat over de highlights."

Marleen Blonk-Carton

Marleen Blonk-Carton

Eerlijkere risicoverdeling

De inhoud van de bijeenkomst vond Blonk-Carton helder en relevant. De presentatie zelf plakt ze in haar eigen boekje om als naslagwerk bij de hand te hebben bij haar werk. Haar eerste indruk van de nieuwe versie is positief. "Het doel was onder meer om te komen tot een eerlijkere risicoverdeling, met name voor opdrachtnemers. Dat is volgens mij wel gelukt."

Data en locaties

Er worden nog twee verdiepingsbijeenkomsten georganiseerd: op 6 maart in Eindhoven en op 8 april op het hoofdkantoor van CROW in Ede. Elke bijeenkomst heeft een maximum van 20 deelnemers, zodat er voldoende ruimte is om echt aan de slag te gaan met de voorbeelden en om in te gaan op individuele vragen. Wacht dus niet te lang met inschrijven.

Meer informatie

Delen via