Sla navigatie over
afbeelding

Over de inzet van verkeersregelaars

28 juni 2019

Thema Wegontwerp en weginrichting

Redactie

Verkeersregelaars worden te snel en makkelijk ingezet. Dat is de insteek van Eddy Westdijk van CROW.

verkeersregelaar“Verkeersregelaars zijn aanvullend op andere maatregelen, denk aan borden, hekken en tijdelijke stoplichten”, aldus Eddy in de Volkskrant, “Maar wat je vaak ziet, is dat verkeersregelaars worden ingezet in plaats van die maatregelen omdat het veel goedkoper is.”
 
Ook vanuit de gemeente wordt dit beeld bevestigd: “Tijdelijke verkeerslichten zijn relatief duur. Daarom worden deze vaak pas ingezet bij langer durende werkzaamheden of grote kruisingen die moeilijk met verkeersregelaars te regelen zijn.”
 
Dat verkeersregelaars te makkelijk worden neergezet, wordt ook bevestigd door de journalist van De Volkskrant, Jeroen van Bergeijk. Hij werkte voor een artikel over verkeersregelaars vijf weken undercover.
 
In zijn uitgebreide verslag van deze vijf weken wordt hij vooral verrast door de ‘zinloosheid’ van het werk. Volgens Bergeijk zijn er uren dat er niks te doen is. Zo oppert hij dat zijn werk ook gedaan zou kunnen worden door een hek; of het feit dat hij soms totaal genegeerd wordt.
 
Bergeijk: “Sommigen (verkeersregelaars, red.) komen zelfs helemaal niet opdagen. En ik moet bekennen dat ik dat in dit geval wel begrijp. Het is de bedoeling dat je hier alle vrachtwagens en bussen zwaarder dan 3,5 ton die de Marnixstraat in willen tegenhoudt. Dit omdat de Bullebakbrug even verderop in slechte staat verkeert. Maakt niet uit dat er overal borden hangen die niks aan de verbeelding over laten. Maakt niet uit dat er een paar honderd keer per dag wel een tram (gewicht: 34 ton) over de brug dendert. Maakt niet uit dat de vrachtwagenchauffeurs je stoptekens negeren tenzij je voor de auto springt. Er is bepaald dat daar 24 uur per dag een verkeersregelaar moet staan. En dus staat die er.”
 
Daarbij noemt hij ook verkeersregelaars die slapen onder werktijd of andere dingen gaan doen (naar de sauna, of naar de coffeeshop).
 
De gemeente Amsterdam is verbaasd over de boodschap uit het artikel. Als het gaat om het (veelvuldig) inzetten van de verkeersregelaars, zeggen zij wel op zoek te zijn naar een meerwaarde: “We gaan dit actief bij betrokken bedrijven aankaarten, degenen die niet aan hun contractuele afspraken voldoen daarop aanspreken en bezien op welke wijze we scherper kunnen controleren of verkeersregelaars aan de eisen voldoen. Wat betreft de plekken waar verkeersregelaars worden ingezet, streeft de gemeente ernaar hen in te zetten op plekken waar zij van toegevoegde waarde zijn en meer bijdragen aan de situatie dan andere oplossingen.” En dat is dan weer conform de CROW-richtlijnen.

Bekijk ook de themapagina verkeersmaatregelen, werk in uitvoering. en onze kennismodule Werk in Uitvoering.

Delen via