Thema UAV en RAW
Redactie
In deze nieuwe reeks maken we als eerste kennis met Bas Doms. Eigenaar van Plein B, Samenwerken in de Infra en Bouw en daarnaast docent voor CROW.
Wie zijn nou toch die 70 docenten die al die leerzame, interessante en leuke CROW cursussen en opleidingen verzorgen?
Met de reeks 'Maak kennis met..... docent CROW' willen op een leuke, laagdrempelige manier een breder publiek kennis laten maken met de CROW docenten.
Vanuit Plein B geeft Bas advies op het gebied van aanbesteden, contracteren en bouwprocesmanagement.
Naast zijn werk heeft Bas ook aardig wat hobby's: Citroën 2CV, volleybal, golf, Frankrijk, lezen, en de Formule 1
Een actief persoon dus!
Bas in welk ‘CROW werkveld’ ben jij actief en hoe lang al?
Ik ben in oktober 2011 bij CROW begonnen als consulent aanbesteden en contracteren. Ik ben dat gaan doen als verlengstuk op mijn ervaring met RAW en UAV. Daarnaast werd ik vanuit mijn expertise steeds vaker ingezet als adviseur UAV-GC, Systems Engineering en Functioneel Specificeren. Het werken als adviseur bestond uit het verzorgen van trainingen, ondersteunen van gebruikers, het adviseren bij contractgeschillen en het screenen van contracten. O ja, en uiteraard niet te vergeten de helpdesk.
Wat is het dat jou aanspreekt in dit werkveld?
Met name is dat het bewustzijn om een contract op een juiste manier op te bouwen, in te richten en te vullen, valt of staat bij het denkproces aan de voorkant. Regelmatig blijkt nog dat de druk en noodzaak om oplossingen te bedenken pas in de realisatiefase (en daarmee een van de grootste kostendragers van een project) wordt gevoeld. Wat mij dan aanspreekt is mijn vakgenoten te bewegen juist de energie te steken in de eerste fasen van het bouwen, namelijk de ontwikkeling en de voorbereiding en dat het contract ons gereedschap is om het juiste te bouwen. Het mooie hiervan is dat je in die voorbereidende processtappen al aan het bouwen bent, zonder ook nog maar één schop in de grond gezet te hebben. En mocht dat dan toch niet geheel uit de verf komen. Dan lossen we dat samen met elkaar op. Ook al is dat dan niet altijd ideaal. Hoe dynamisch is dat?
Hoe ben je bij CROW terechtgekomen als docent?
Vanuit mijn team- en projectleidersrol bij overheden ben ik vanuit interesse meer gaan bewegen naar proces en contract. Op die manier ben ik ook vaker in contact gekomen met CROW. Vanaf het moment dat ik bij CROW ben gaan werken verzorg ik voor diverse werkvelden trainingen. Bij mijn stap naar het zelfstandig ondernemerschap ben ik dat eigenlijk, onder andere ook bij CROW, blijven doen. Daardoor voel ik me ook als zelfstandig ondernemer nog steeds erg betrokken bij CROW.
Voor welke cursus(sen) en hoe lang ben je inmiddels al docent voor CROW?
Eigenlijk heb ik alle trainingen op het gebied van contracteren voor CROW al wel in meer of mindere mate gedaan. De laatste jaren is de focus meer gelegd op geïntegreerde contracten en samenwerkingsmodellen, Systems Engineering en Functioneel Specificeren. Inmiddels doe ik dat al ruim 9 jaar.
Wat vind jij het mooiste aan het docentschap en wat is je grootste uitdaging?
De mooiste uitdaging aan het docentschap vindt ik toch wel de diversiteit aan deelnemers. Niet alleen de deelnemers van de trainingen leren, gelukkig ook wij als docent. Het besef dat er zoveel kennis in onze sector is, en tegelijk nog zoveel te leren maakt dat ik het werk als docent blijf omarmen. Mijn persoonlijke uitdaging binnen het docentschap is wel het toepassen van werkvormen die deelnemers aan blijft spreken. Nadenken over les en leervormen geeft erg veel energie en creativiteit. De toepassing ervan is soms wel lastig en moet passen bij de deelnemer en natuurlijk ook bij mijn persoonlijkheid als docent.
Mijn persoonlijke uitdaging binnen het docentschap is wel het toepassen van werkvormen die deelnemers aan blijft spreken.
Welke doorontwikkeling(inhoudelijk en/of didactisch) zou je graag zien op het gebied van cursussen? En welke rol zou je hierbij willen of kunnen spelen?
Ik denk dat we aardig op weg zijn om trainingen steeds minder statisch te maken. Didactisch gezien denk ik dat we meer variatie in de werkvormen zouden moeten toepassen. Niet alleen meer gericht op maatwerk voor onze vakgenoten, maar ook om ons vak meer toegankelijker en misschien ook wel aantrekkelijker te maken voor diegene die nieuw zijn in onze sector of nieuw zijn op het vakgebied contracteren en aanbesteden. Ik zie nog wel verbetering in het middelbaar en hoger onderwijs. Ik vindt dat er nog te weinig aandacht gegeven wordt aan het vak contracteren, aanbesteden (en zeker ook bouwproces) in relatie tot inhoudelijk Civiele Techniek, Infra en Bouw. Mijn rol is er een van enthousiasmeren, professionaliseren en op een leuke en creatieve manier met ons vak bezig te zijn. Zeker ook met jonge mensen die toch onze toekomst zijn en in onze sector met elkaar gaan samenwerken op een manier die we nu alleen nog maar kunnen wensen. Dus dat belooft wat.
Welke ontwikkelingen spelen er binnen het werkveld waarvoor jij cursussen geeft?
Dat is toch eigenlijk wel de wens en de noodzaak om anders met elkaar te werken. Het gaat niet alleen meer om de set voorwaarden en de regel- en Wetgeving eromheen. Ook de bedoeling en de geest van het contract in relatie tot het project is hierbij belangrijk. Hierbij wordt het steeds belangrijker ook te kijken naar de waarden van samenwerkende partijen. Een goed voorbeeld hiervan is de nut en noodzaak om de aannemer in een steeds vroeger stadium te laten aanhaken. Een ontwikkeling die al langer speelt is uiteraard ook concreet afwegen wanneer dat nu wel of niet wenselijk is en welk contract dan bij die wijze van samenwerken past.
Wat is je mooiste/leukste herinnering aan het docentschap?
Dat gaat wel terug naar het begin denk ik. Dat we met mappen gevulde dozen en allerlei materiaal richting de cursuslocatie gingen. Op zich was dat al een behoorlijk logistiek proces en dat zorgde ook voor improviseren en voorpret tijdens de voorbereiding. En dat er ook collega’s zijn (ik noem geen namen) die met een volledig gevuld karretje over een te hoge drempel van de ingang van de cursuslocatie rijden. Resultaat, de ontvangsthal bezaaid met RAW standaarden en publicaties. En ja, we maken dat nu in het digitale tijdperk niet meer mee. Ergens toch wel jammer……
Aan welke docent of werkveld/thema geef jij het estafettestokje door? En waarom?
Ik kies voor het thema “assetmanagement”. Dat is enorm in beweging. Het managen van assets wordt steeds belangrijker in relatie tot de ruimtelijke opgaven die ons de komende jaren te wachten staan. Assetmanagement heeft daarbij ook veel raakvlakken met mijn vak en komt in veel van de CROW- en vakdisciplines terug.
Bas bedankt voor je openheid en je mooie verhaal! Meer weten over Bas: PleinB.nl en LinkedIn
Delen via