Sla navigatie over
afbeelding

Basisopleiding BIM Professional: een eyeopener voor veel organisaties

15 december 2021

Thema Assetmanagement

Thema Datagedreven assetmanagement

Redactie

Basisopleiding BIM Professional: een eyeopener voor veel organisaties "BIM is 25 procent techniek en 75 procent organisatie." Welke doelen kun je bereiken met BIM? Welke instrumenten kun je daarvoor inzetten? Tijdens de Basisopleiding BIM Professional gingen Abe Reurings en Rolf Jonker van Gemeente Rotterdam met deze vraagstukken aan de slag. Hoe ze deze training ervaren hebben en wat de uitdagingen zijn in hun dagelijks werk, lees je in dit interview.

Waarom hebben jullie je aangemeld voor de BIM Professional opleiding?

Abe (BIM coördinator): "Met BIM willen we ons uiteindelijk weerbaarder maken tegen stedelijke opgaven. Denk aan steeds strengere milieu-eisen, onderhoudsprojecten, verkeersdrukte etc. De inzichten die we hebben verkregen tijdens deze opleiding moeten daaraan bijdragen."

Abe Reurings

Abe Reurings

Rolf (projectleider Digitaal Beheren en Bouwen): "Wij merken dat BIM 25 procent techniek is en 75 procent organisatie. Dat betekent dat met BIM ontzettend veel mogelijk is, maar als je je organisatie niet meekrijgt, gebeurt er helemaal niets. Het is daarom ontzettend belangrijk om mensen mee te nemen in het BIM-verhaal. Hoe kunnen diverse belanghebbenden optimaal gebruik maken van elkaars kennis en kunde? Wat is de toegevoegde waarde van BIM? Zo was de opleiding een eyeopener voor veel collega's. Ze hadden geen idee dat BIM zo veel samenwerkingen raakt. Dat was precies hetgeen we met de opleiding hoopten te bereiken."

Welke onderdelen van de opleiding zijn je het meest bij gebleven?

Abe: "Het besef dat BIM voor iedere organisatie op maat toe te passen is. Door de informatie goed op maat te maken voor gebruikers ontstaat overal wel een toepassing waarbij informatie over de bebouwde omgeving bij kan ondersteunen."

Rolf: "De e-learning vond ik heel waardevol. We bespraken voorbeelden uit de praktijk met elkaar wat veel mooie inzichten opleverde. Daarnaast hebben we aan de hand van een sprookje bedacht waar we op het gebied van assetmanagement naartoe willen. Deze intervisiemethodiek was erg leuk om toe te passen en gaf wederom inzicht in elkaars gedachten en visie.

Welke zaken ben je nu anders gaan bekijken nu je de opleiding hebt afgerond?

Abe: "De diverse belangen die de stakeholders, bijvoorbeeld opdrachtgevers en gebruikers, hebben bij BIM zijn voor mij duidelijker geworden. Voor mij zijn de methoden hoe je met BIM op deze belangen kunt inspelen uitgebreid aan bod gekomen bij deze cursus. Neem als praktijkvoorbeeld de bouw van een appartementsgebouw. Daarbij maken we gebruik van gebouwmodules. Maar wat nou als we ook dezelfde data direct gebruiken om ons iets vertellen over het zonlicht en aan welke kant van het gebouw er schaduw is? Met de groenvoorzieningen kunnen we hier vervolgens weer op inspelen. Het is een voor de hand liggend voorbeeld maar nog steeds niet optimaal benut. Door dit soort zaken aan het begin van een project inzichtelijk te maken, bespaar je in een later stadium tijd en kosten. Het leidt dus tot een kwalitatief beter proces."

"Het was mooi om te zien hoe collega's een andere blik hebben gekregen op hun eigen werkzaamheden. Abe en ik zijn veel bezig met beheer en visie en hoe je de organisatie meekrijgt naar BIM Level 2. Soms zit je zo diep in de materie en processen dat sommige basisprincipes voor ons vanzelfsprekend zijn. Deze zijn dan ook lastig over te brengen op de rest van de organisatie. Met deze opleiding krijgt iedereen een schets van het totaalplaatje, hoe alle werkzaamheden zich tot elkaar verhouden, wat de afhankelijkheden en raakvlakken zijn. Zo hadden wij zelf het verhaal niet over kunnen brengen."

Rolf Jonker

Rolf Jonker

Kunnen jullie aangeven waar jullie als gemeente nu precies staan in het landschap BIM?

Abe: "Als het over BIM gaat, hebben we het niet alleen over 3D-modellen, maar ook over het samenwerken, communiceren, het vormgeven van de project- en werkprocessen en het uitwisselen van data en modulen. Welke vaardigheden we hierbij beheersen wordt globaal aangegeven met BIM Levels. Binnen Rotterdam staan met een goede voet in BIM Level 2."

Rolf: "De stip op de horizon is BIM Level 3, dan hebben we een volledig geïntegreerde linked data werkwijze. We hebben de luxe dat we als grote gemeente veel kennis in huis hebben, maar qua linked data en objectinformatie kunnen we bijvoorbeeld nog veel leren van andere organisaties, als Rijkswaterstaat, provincie Gelderland en gemeente Amsterdam. Daarnaast is het nog een uitdaging om uiteindelijk onze gehele organisatie, met 16.000 werknemers, mee te krijgen in een integrale BIM-aanpak."

Waarom is het belangrijk dat andere gemeenten ook volgens de BIM-methodiek gaan werken?

Abe: "Met de BIM-methodiek kunnen we processen op een generieke en systematische manier aanpakken, weten we welke informatie waar zit en hoe we die optimaal in kunnen zetten. Hoe meer partijen hierbij aansluiten des te meer ervaringen er gedeeld kunnen worden. Het toepassen van evaluaties en analyses op bestaande situaties en nieuwe ontwerpen kunnen we dan veel breder maken, waar deze dan ook zijn."

Rolf: "Het moet leiden tot een betere gegevensuitwisseling, ook tussen gemeenten. De BIM-methodiek geeft eenduidigheid in opdrachtgeverschap; het eenduidig oppakken van informatie en weer terug leveren. Zo zijn we op het moment bezig met standaardeisen voor Rotterdamse bruggen, deze eisen gaan in de objecttypebibliotheek (OTL). Maar uiteindelijk wil je één bibliotheek waarmee iedereen werkt, en niet een OTL die organisatiespecifiek gemaakt is. Want werken met één OTL komt de gegevensuitwisseling zeker ten goede!"

Meer weten?

Ga voor meer informatie naar de pagina BIM.

Delen via