Thema Asfaltverhardingen
Thema Assetmanagement
Redactie
Ankerpalen worden steeds vaker toegepast als verankering van laagliggende betonvloeren. Erwin Vega, kenniswerker team Infra bij CROW vertelt u er alles over.

Bij het storten van beton moet worden gezorgd voor een goede fundering. In slappe grondlagen betekent dat heiwerk: het slaan van palen die ervoor zorgen dat de constructie niet wegzakt. Trek- en ankerpalen hebben een andere functie: zij moeten ervoor zorgen dat betonconstructies, bijvoorbeeld vloeren van diepliggende kelders, door de opwaartse druk van het grondwater juist niet omhoog worden gedrukt. Ankerpalen zijn dus echt ankers die de constructie op hun plaats houden.
Groot voordeel
Ankerpalen hebben een groot voordeel ten opzichte van standaard trekpalen, zegt Erwin Vega, kenniswerker team Infra bij CROW. “Die laatste worden vaak op hun plek geschroefd met grote machines. Ankerpalen kunnen met kleinere machines in de grond worden gebracht en worden daarom vaker toegepast in projecten waar minder ruimte is, of geen grote machines kunnen komen.”
Ankerpaal
Een ankerpaal bestaat eigenlijk uit een lange stalen staaf, die met een koker in de grond gebracht wordt. De ruimte om die staaf heen wordt opgevuld met grout, een mengsel van cement en water dat zich mengt met de grond zelf, en een stevige laag vormt. Daarna wordt het beton gestort en worden de ankers aan de vloer bevestigd. Maar waar er voor allerlei geotechnische onderwerpen voorschriften en regels bestaan, was er voor de ankerpaal alleen een algemene richtlijn uit 2011. Dat was lastig, want iedere specialist werkt met eigen rekenmethodes voor de toepassing van verschillende soorten staal en de hoeveelheid ankerpalen in een constructie. Vega: “Om hier toch afspraken over te maken zijn we met de marktpartijen om tafel gaan zitten om consensus te vinden over de methode die je toepast bij trekpalen. Afgelopen december is er een nieuwe publicatie gekomen, waarin een hoop vragen zijn beantwoord. Het belangrijkste was de kwaliteitsborging: er was veel behoefte aan een rekenmethode voor trekpalen, gebaseerd op de constructieve eigenschappen van de materialen. Het is tenslotte erg belangrijk om te weten hoeveel trekpalen precies nodig zijn om een vloer te verankeren. Dat kan voordelen opleveren voor de bouwkosten: in veel gevallen blijkt dat de juiste sterkte met minder ankerpalen bereikt kan worden dan voorheen gedacht. Met de rekenregels die we nu hebben kan zelfs op de bouwplaats, nog beoordeeld worden of de constructie sterk genoeg is. Dat scheelt enorm. Als achteraf blijkt dat er nog ankerpalen bij moeten komen kan dat flinke vertraging en verhoging van de bouwkosten tot gevolg hebben.”
Zekerheid
De nieuwe richtlijnen bieden zekerheid voor de marktpartijen en de opdrachtgevers. “Opdrachtgevers willen zeker weten dat het gebouw stabiel en veilig is. Daar helpen deze afspraken bij. Bovendien blijven we onderzoek doen naar ankerpalen in vervolgprojecten.”
Interview door Michiel Maas
Delen via