Sla navigatie over

Stap 6: Evalueren en bijsturen

De processtap Evalueren en bijsturen gebruikt alle verzamelde informatie om de effectiviteit van klimaatadaptieve maatregelen en het beleid in zijn geheel te beoordelen. Dit proces helpt organisaties te bepalen welke aanpassingen nodig zijn om hun klimaatdoelen beter te realiseren. Door continu te evalueren en bij te sturen, kunnen overheden en organisaties hun aanpak verbeteren en inspelen op nieuwe uitdagingen en omstandigheden.

Evalueren

In de evaluatiestap wordt beoordeeld of de gestelde doelen en ambities op het gebied van klimaatadaptatie zijn bereikt. Dit gebeurt door de resultaten uit de monitoringsfase te analyseren, inclusief meldingen, inspecties en gebruiksgegevens. Het is belangrijk om zowel objectieve meeteenheden als subjectieve belevingswaarden mee te nemen in de evaluatie, omdat niet alle aspecten van klimaatadaptatie eenvoudig meetbaar zijn. Tools zoals het Dashbord Monitoring DGWW2030 en de Dashboard RMP-monitor bieden ondersteuning bij het visualiseren van prestaties en het interpreteren van data.

Daarnaast kunnen kennisproducten uit de stap Beleid en Strategie, zoals de Waardenkaart Mobiliteit en de stakeholderanalyse, opnieuw worden ingezet om te bepalen hoe stakeholders het huidige beleid ervaren. Dit helpt om inzicht te krijgen in welke aanpassingen nodig zijn en waar verbeteringen mogelijk zijn. Het is belangrijk om bij het opstellen van beleid direct te bepalen hoe de resultaten geëvalueerd zullen worden, bijvoorbeeld door het gebruik van SMART-doelen.

Bijsturen

Op basis van de evaluatie worden beslissingen genomen over eventuele aanpassingen van beleid en maatregelen. Dit cyclische proces van leren en verbeteren helpt organisaties om hun aanpak steeds effectiever en duurzamer te maken.

Alle stappen van het iAMPro-model bij klimaatadaptatie

Delen via