Om een start te maken met de integratie van klimaatadaptatie, beginnen we met de implementatie van klimaatadaptatie in beleid en strategie. Deze eerste stap richt zich op het formuleren van een effectief organisatiebeleid voor klimaatadaptatie. Dit beleid helpt overheden bij het vaststellen van doelen die bijdragen aan leefbaarheid, veiligheid en duurzaamheid. Tools zoals de Waardenkaart en de stresstesten, ondersteunen daarbij om een breed gedragen en integraal plan te ontwikkelen, dat rekening houdt met diverse belangen.
Bijdragen aan kwaliteit van leven
Bij het opstellen van beleid voor klimaatadaptatie is het belangrijk om uit te gaan van een waardengerichte aanpak. Hierbij wordt uitgegaan van maatschappelijke doelen, in plaats van uitsluitend op technische of financiële overwegingen. Hiermee stemt een overheid af op de maatschappelijke behoeften, en zorgt er zo voor dat klimaatadaptieve maatregelen niet alleen technisch effectief zijn, maar ook daadwerkelijk bijdragen aan de kwaliteit van leven van hun inwoners. Daarnaast versterken overheden hiermee draagvlak en maatschappelijke betrokkenheid.
De Waardenkaart van CROW kan helpen om deze waarden, zoals leefbaarheid en fysieke veiligheid, helder in kaart te brengen. Daarnaast biedt een stresstest inzicht in de specifieke uitdagingen voor een regio, zoals droogte, hitte of wateroverlast. Diverse webinars van experts, zoals de Gelderse Klimaataffectatlas en de Stresstest en klimaateffectatlas, geven concrete voorbeelden van hoe deze methoden kunnen worden ingezet.
Diverse stakeholders
Een goed beleidsplan houdt rekening met de belangen van verschillende stakeholders en gebruikt methodieken zoals de risicodialoog en serious games om tot afgewogen keuzes te komen. Tools zoals Wikken en Wegen bieden een kader om maatschappelijke kosten en baten te evalueren. Door een integrale benadering te kiezen, zoals beschreven in de kennispublicatie Duurzaam Groen Moet je Doen, kan klimaatadaptatie effectief worden gecombineerd met andere beleidsopgaven, zoals mobiliteit of duurzame energie.
Het eindresultaat van deze processtap is een strategisch plan voor klimaatadaptatie, dat duidelijke doelen stelt en integraal is afgestemd op andere beleidsterreinen zoals verkeer en vervoer.
Alle stappen van het iAMPro-model bij klimaatadaptatie
Gerelateerde kennisproducten
Delen via