Dashboard duurzame en slimme mobiliteit: Autodelen

Voorjaar 2015 waren er 14.352 deelauto’s voor particulieren in Nederland. Dat zijn er 3.142 meer dan in 2014. De groei in deelauto’s was opnieuw het sterks bij de zogenaamde peer-to-peer aanbieders. Voor het eerst zijn ook zakelijke deelauto’s meegeteld. Samen met deze deelauto’s zijn er zelfs 16.617 deelauto’s in Nederland. Dit blijkt uit de nieuwste editie van het CROW-KpVV Dashboard duurzame en slimme mobiliteit.

SnappCar, een online community voor het huren of verhuren van particuliere auto’s, is wederom het meest gegroeid en heeft het grootste aanbod: 57 procent van alle deelauto’s. Greenwheels is de grootste aanbieder van deelauto’s die 24 uur per dag beschikbaar zijn. MyWheels biedt beide vormen van autodelen aan.
 
In nagenoeg alle gemeenten zijn een of meer deelauto’s te vinden. Sinds de introductie van een oneway deelautosysteem is Terschelling de gemeente met de meeste deelauto’s per inwoner. Amsterdam is de gemeente met de meeste deelauto’s, gevolgd door Utrecht. Dit blijkt uit onderzoek van CROW-KpVV. Dit onderzoek is gepubliceerd als editie van het Dashboard duurzame en slimme mobiliteit.
 

Groei zet door, vooral in G4 gemeenten

Opnieuw is er een forse groei van het aantal deelauto’s. Ook in minder verstedelijkte gebieden neemt het aantal toe. De groei is het sterkst in de vier grote steden en is vooral te danken aan peer-2-peer carsharing. Het aantal klassieke deelauto’s neemt niet toe. Ondanks de snelle groei is het aantal deelauto’s nog laag ten opzichte van  het aantal personenauto’s in Nederland.
 

Green Deal autodelen

Om de groei van het aantal deelauto’s een impuls te geven, hebben onder meer aanbieders, leasebedrijven, gemeenten en het Rijk de handen ineen geslagen. Zij streven naar 100.000 deelauto’s in 2018. Ze willen de bekendheid van autodelen vergroten, kansen versterken en belemmeringen aanpakken. Om dit doel te halen, is een stevige groeiversnelling nodig. Er zijn veel nieuwe aanbieders die met nieuwe formules inspelen op de trend van delen. In 2014 zijn de gegevens van dertien aanbieders meegenomen in dit onderzoek. In maart 2015 zijn er 24 aanbieders meegenomen, inclusief aanbieders uit de zakelijke markt. Ondertussen zijn er alweer nieuwe initiatieven van start gegaan.
 

Autodelen goed voor het milieu

Uit onderzoek door het Planbureau van de Leefomgeving blijkt dat autodelers per jaar 230 tot 320 kilo minder CO2 uitstoten dan autobezitters. Dat komt omdat zowel het autogebruik als het autobezit dalen, wanneer mensen gaan autodelen.
 
Meer over autodelen leest u in deze nieuwe editie van het dashboard.
  Dashboard autodelden 2015
 

Abonneren

U kunt zich abonneren op de emailalert. U ontvangt bij de verschijning van een nieuwe editie een e-mail van CROW-KpVV met een melding en korte toelichting over het onderwerp.