Praktijkproef Amsterdam

De Praktijkproef Amsterdam (PPA) is een grootschalige test met de nieuwste innovaties in de auto en op de weg. Nergens ter wereld wordt intelligente technologie op het gebied van verkeersmanagement op zo’n grote schaal getest in het dagelijkse verkeer. Dus met echte auto's en echte weggebruikers in de drukke Amsterdamse regio. Het doel van de praktijkproef is om stapsgewijs toe te werken naar een toekomst waarin auto's, verkeerslichten en informatieborden digitaal met elkaar zijn verbonden en volledig samenwerken. Zo draagt de proef bij aan een betere doorstroming van het verkeer, minder files en een schonere stad.

Kennis overal toepasbaar

Autorijden verandert in razend tempo. Het duurt niet lang meer of elke nieuwe auto heeft een digitaal adres en communiceert met informatiesystemen langs de weg. Automobilisten hebben vrijwel allemaal een krachtige smartphone met slimme apps voor informatie en navigatie. Het is een ontwikkeling met grenzeloze mogelijkheden, misschien zelfs het einde van de file.

Deze revolutie is de achtergrond van de Praktijkproef Amsterdam. Door nu te testen welke ideeën en technieken werken in de praktijk, verzamelen we kennis de die nodig is om fileproblemen in de stedelijke gebieden van de 21ste eeuw op te lossen. Want de lessen en oplossingen van de praktijkproef moeten bruikbaar zijn in elke stad, waar ook ter wereld.

Samenwerking

De Praktijkproef Amsterdam is een complex project dat hoogstaande kennis, vaardigheden en inzichten vereist om een succes te worden. Samenwerking is hiervoor de sleutel. Niet alleen hebben de betrokken wegbeheerders de handen ineengeslagen, ook innovatieve marktpartijen en de wetenschap werken intensief mee. Want als auto’s en verkeersmanagementinstrumenten met elkaar communiceren, dan heeft dat gevolgen voor de hele keten. Van de systemen van wegbeheerders tot de software in de auto die alle informatie moet verwerken. Elke stap moet kloppen, elke schakel moet functioneren.

PPA is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland, de stadsregio Amsterdam, bedrijven en de Technische Universiteit Delft.

Zie voor meer informatie de website van PPA.

De volgende documenten van de Praktijkproef Amsterdam zijn beschikbaar:

Scroll naar boven