Submenu openen

Collectief vervoer

Collectief vervoer is een verzamelnaam voor het openbaar vervoer (bus, tram, metro, regionale trein en ov te water) en het contractvervoer voor doelgroepen (leerlingenvervoer, Wmo-vervoer, Regiotaxi). We spreken ook wel van collectief personenvervoer. CROW ondersteunt vanuit het KpVV-Meerjarenprogramma overheden met kennis en tools.
Op 29 oktober 2020 staat het eerste deel van de 2020-editie van het Nationaal Verkeerskundecongres gepland. Niet fysiek zoals gebruikelijk, maar opgesplitst in vier delen waarvan de eerste twee delen online. Met op 4 februari 2021 deel 2 en als het weer mogelijk is, in het voorjaar van 2021 een fysieke bijeenkomst. Bovendien ontvang je bij je inschrijving een gedrukt exemplaar van het boek 'Mobiliteit ontmoet filosofie' cadeau.

CROW-KpVV voert jaarlijks het onderzoek OV-Klantenbarometer uit, dit jaar voor de 19e keer. Het is een grootschalig landelijk onderzoek naar de mening van reizigers over het openbaar vervoer en over de Friese Waddenveren. In 2019 gaven 107.631 reizigers in 78 onderzoeksgebieden tijdens 7.240 ritten en vaarten rapportcijfers aan verschillende aspecten die met hun reis te maken hebben.

Welke rapportcijfers geven de reizigers in het openbaar vervoer hun rit? Komen de verwachtingen van ov-autoriteiten en vervoerbedrijven uit? Hebben maatregelen effect gehad? Waar blijft ruimte voor verbetering?

Op de overzichtspagina OV-Klantenbarometer 2019 kun je kostenloos het landelijk rapport en de verschillende factsheets per vervoerder en ov-autoriteit als pdf downloaden. Ook heb je daar toegang tot de webtool OV-Klantenbarometer waarin je gebieden kunt vergelijken. Ook is het mogelijk verschillende jaren in de tool te vergelijken. 

Alles wat je van CROW wil weten over wegontwerp en openbaar vervoer kun je vinden in de Online Kennismodule Openbaar Vervoer. De kennismodule bestaat uit een geactualiseerde samenvoeging van twee eerdere CROW Kennismodules Openbaar Vervoer en Ov-haltes en overstappunten.

Ben je op zoek naar kennis over wegontwerp in relatie tot bus en tram? In de Kennismodule Openbaar Vervoer vind je alle belangrijke kennis over wegontwerp, toegankelijkheid en actuele richtlijnen in 1 overzicht specifiek voor openbaar vervoer. Deze praktische handvatten ondersteunen je tijdens je werkproces en helpen bij het maken van integraal openbaar vervoer beleid en veilige doorstroming.
 
De Nieuwsbrief Collectief Vervoer attendeert u op actuele onderwerpen op het gebied van collectief vervoer. Hieronder horen ook de onderwerpen sociale veiligheid, toegankelijkheid en doelgroepenvervoer. De nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar.
 
We kunnen ons voorstellen dat je bijna niet kunt bijhouden wat CROW allemaal publiceert en organiseert. Daarom hebben we een mooi overzicht ontwikkeld met alle Verkeer en Vervoer kennisproducten van 2018 t/m 2020.

CROW beheert kennisplatforms

CROW beheert diverse kennisplatforms op het gebied van collectief vervoer:
Op de Netwerkdag Collectief Vervoer 2018 van 18 januari jl. zijn onder het motto ‘Samen Verder’ sleutelfiguren uit het openbaar en doelgroepenvervoer samengebracht om het collectief vervoer als geheel een innovatieve impuls te geven. De parallelsessies hebben uitdagingen opgeleverd, die gebundeld hun neerslag hebben gevonden in het Manifest Samen Verder. Het is een startpunt voor de verdere verbinding van openbaar vervoer en doelgroepenvervoer. Het Manifest is de inhoudelijke agenda voor de komende tijd, waarmee Team Collectief Vervoer van CROW aan de slag gaat.

Uitgelicht

Bekijk hier alle kennis- en beleidsdocumenten van CROW-KpVV en derden op het gebied van Collectief vervoer.

Nieuws


Toon alles

Social

Verkeerskundig Netwerk
LinkedIn

CROW-KpVV
LinkedIn

Scroll naar boven