CROW Academie: Alle cursussen gaan zo veel mogelijk online door. Meer informatie

Submenu openen

Collectief vervoer

Collectief vervoer is een verzamelnaam voor het openbaar vervoer (bus, tram, metro, regionale trein en ov te water) en het contractvervoer voor doelgroepen (leerlingenvervoer, Wmo-vervoer, Regiotaxi). We spreken ook wel van collectief personenvervoer. CROW ondersteunt vanuit het KpVV-Meerjarenprogramma overheden met kennis en tools.

CROW-KpVV voert jaarlijks het onderzoek OV-Klantenbarometer uit, dit jaar voor de 19e keer. Het is een grootschalig landelijk onderzoek naar de mening van reizigers over het openbaar vervoer en over de Friese Waddenveren. In 2019 gaven 107.631 reizigers in 78 onderzoeksgebieden tijdens 7.240 ritten en vaarten rapportcijfers aan verschillende aspecten die met hun reis te maken hebben.

Welke rapportcijfers geven de reizigers in het openbaar vervoer hun rit? Komen de verwachtingen van ov-autoriteiten en vervoerbedrijven uit? Hebben maatregelen effect gehad? Waar blijft ruimte voor verbetering?

Op de overzichtspagina OV-Klantenbarometer 2019 kun je kostenloos het landelijk rapport en de verschillende factsheets per vervoerder en ov-autoriteit als pdf downloaden. Ook heb je daar toegang tot de webtool OV-Klantenbarometer waarin je gebieden kunt vergelijken. Ook is het mogelijk verschillende jaren in de tool te vergelijken. 

Alles wat je van CROW wil weten over wegontwerp en openbaar vervoer kun je vinden in de Online Kennismodule Openbaar Vervoer. De kennismodule bestaat uit een geactualiseerde samenvoeging van twee eerdere CROW Kennismodules Openbaar Vervoer en Ov-haltes en overstappunten.

Ben je op zoek naar kennis over wegontwerp in relatie tot bus en tram? In de Kennismodule Openbaar Vervoer vind je alle belangrijke kennis over wegontwerp, toegankelijkheid en actuele richtlijnen in 1 overzicht specifiek voor openbaar vervoer. Deze praktische handvatten ondersteunen je tijdens je werkproces en helpen bij het maken van integraal openbaar vervoer beleid en veilige doorstroming.
 
De Nieuwsbrief Collectief Vervoer attendeert u op actuele onderwerpen op het gebied van collectief vervoer. Hieronder horen ook de onderwerpen sociale veiligheid, toegankelijkheid en doelgroepenvervoer. De nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar.
 
We kunnen ons voorstellen dat je bijna niet kunt bijhouden wat CROW allemaal publiceert en organiseert. Daarom hebben we een mooi overzicht ontwikkeld met alle Verkeer en Vervoer kennisproducten van 2018 t/m 2020.

CROW beheert kennisplatforms

CROW beheert diverse kennisplatforms op het gebied van collectief vervoer:
Op de Netwerkdag Collectief Vervoer 2018 van 18 januari jl. zijn onder het motto ‘Samen Verder’ sleutelfiguren uit het openbaar en doelgroepenvervoer samengebracht om het collectief vervoer als geheel een innovatieve impuls te geven. De parallelsessies hebben uitdagingen opgeleverd, die gebundeld hun neerslag hebben gevonden in het Manifest Samen Verder. Het is een startpunt voor de verdere verbinding van openbaar vervoer en doelgroepenvervoer. Het Manifest is de inhoudelijke agenda voor de komende tijd, waarmee Team Collectief Vervoer van CROW aan de slag gaat.

Uitgelicht

Bekijk hier alle kennis- en beleidsdocumenten van CROW-KpVV en derden op het gebied van Collectief vervoer.

Nieuws


  • Roep om 'liefdevolle mobiliteit' tijdens het NVC
    Voor dit tweede deel van het Nationaal Verkeerskundecongres 2020 gaf DG Mobiliteit, Kees van der Burg, zijn visie op de uitdagingen waar de...
  • Dag van het OV op 22 maart
    Op maandag 22 maart 2021 houdt de OV-campus samen met het Programma Toekomstbeeld OV een online variant van het jaarcongres Dag van het OV...
  • Alle ov-bussen zero emissie in 2030 lijkt haalbaar
    In Nederland rijden op 1 juni 821 elektrische ov-bussen op een totaal van ongeveer 5300. Dit aantal is al weer achterhaald want op 5 juni...
Toon alles

Social

Verkeerskundig Netwerk
LinkedIn

CROW-KpVV
LinkedIn

Scroll naar boven