Richtlijn ‘Schade voorkomen aan kabels en leidingen'

Op 2 november 2016 is de vernieuwde CROW-richtlijn ‘Schade voorkomen aan kabels en leidingen' gelanceerd tijdens het KLO Kabel- en Leidingcongres. Met de lancering van deze richtlijn is een belangrijke stap gezet in het streven het aantal graafschades in Nederland verder naar beneden te krijgen.

De publicatie van de richtlijn is te bestellen in onze webshop én online te raadplegen via de Online Kennismodule Kabels en leidingen.

Video: Iedereen is verantwoordelijk voor het voorkomen van graafschade


Kennis van regels en richtlijnen

De problemen met kabels en leidingen zijn vaak het gevolg van onduidelijkheden rond de toepassing van regels en richtlijnen en de verdeling van verantwoordelijkheden. Wanneer is er zorgvuldig gewerkt en wie is verantwoordelijk als de locatie van de leiding die de netbeheerder heeft doorgegeven meters verder blijkt te liggen en wordt beschadigd?

Goede communicatie

Veel misverstanden kunnen worden voorkomen als de partijen in een vroeg stadium van de ontwerpfase om de tafel gaan zitten. Je ziet nog te vaak dat mensen pas aan het eind van het proces cruciale informatie doorgeven, bijvoorbeeld over de locatie van leidingen, waardoor moet worden geïmproviseerd, de plannen op het laatste moment aangepast moeten worden, met alle risico’s van dien.

Maak kennis met de richtlijnen en leer ze toe te passen in de praktijk met onze publicatieskennismodules en cursussen.

Lees hier het interview met Herman Arissen (Cumela) over het belang van zorgvuldig grondroeren. 

Terug naar 'Kabels en leidingen (CROW 500)'
Submenu openen

Richtlijn ‘Schade voorkomen aan kabels en leidingen'

Scroll naar boven