Lijnen

Verantwoording cijfers

Voor de berekening van het aantal lijnen zijn de gedetailleerde Wiki-pagina’s over de ov-concessies 2019 gebruikt. Een lijndienst is een volgens de dienstregeling aangeboden mogelijkheid van vervoer volgens een vastgestelde route. Ondanks deze heldere definitie moet goed worden vast - gesteld wat er nog net wel moet worden meegeteld en niet meer. Niet meegeteld zijn:

  • lijnen met een uniek lijnnummer waarop slechts enkele ritten per jaar worden gemaakt.
  • belbuslijnen die in de avonduren of op zondag een vaste lijndienst vervangen onder een ander lijnnummer; zo’n lijn is beschouwd als onderdeel van de vaste lijn.
  • vraagafhankelijke vervoersystemen met dienstregeling, zoals Opstapper, Overstapper, Overal-Flex, U-flex en Bestelbuzz.
Een beperkt aantal lijnen behoort tot twee concessies. Ze worden bijvoorbeeld alternerend gereden door twee vervoerders. Deze zijn in beide concessies en voor beide ov-autoriteiten meegeteld. Voorbeelden zijn lijn 27 Arnhem–Doetinchem, lijn 43 Apeldoorn–Arnhem en lijn 295 Utrecht–Rotterdam. De bron van de cijfers in de tabel met het aantal geplande ritten, dienstregelinguren en dienstregelingkilometers is het dashboard van het samenwerkingsverband DOVA. Ook hierin zijn zoveel mogelijk de flexsystemen buiten beschouwing gelaten.

Staat van het ov
Submenu openen

Verantwoording

Scroll naar boven