Aantal ov-lijnen

Het aantal ov-lijnen in 2016

Aantal ov-lijnen


In 2016 waren er voorafgaand aan de dienstregelingwijziging van eind december bijna 1.900 ov-lijnen (bus, tram, metro, ferry en regionale trein). Ter vergelijking: in 2016 telde het hoofdrailnet 80 treinseries.

De provincie met de meeste ov-lijnen is Noord-Brabant, met een aantal van 256. Met 60 lijnen heeft de provincie  Flevoland het minste aantal lijnen. Hierbij moet worden aangetekend dat het niet goed mogelijk is de lijnen van de interprovinciale concessie IJsselmond geografisch te scheiden in lijnen van Flevoland en van Overijssel. Omdat het zwaartepunt van de concessie in Flevoland ligt, zijn alle lijnen aan die provincie toegekend. 

Als we de ov-lijnen uitsplitsen naar functie ziet het beeld er uit als weergegeven in tabel 4. Onder kwaliteitslijnen zijn de streeklijnen geschaard met een HOV-achtige uitstraling: Qliners, Interliner –  waarvan er nog één is – Volans en R-net. Onder de categorie ‘Overig’ vallen bijvoorbeeld de Walibi Holland Express, de FC-Utrechtlijnen, Zomerbussen, de lijn van de Old Holland Tour in Waterland, de Keukenhofbus, de Duinrellijn en avondbussen in Midden-Limburg.

Staat van het ov
Scroll naar boven