Veel gemeenten zijn al gestart met het plaatsen van laadpalen voor elektrische voertuigen. Hierdoor wordt het mogelijk dat we met relatief schone elektrische voertuigen gaan rijden. Dat is goed voor mens, milieu en klimaat. Het plaatsen van laadpalen is een relatief nieuwe maatregel en levert nog veel vragen op.
In deze brochure geeft KpVV u een aantal antwoorden en de stand van zaken. U vindt erin ook ervaringen van een aantal gemeenten.
De brochure beschrijft in paragraaf 1.3 de werkwijze van de Stichting e-laad, een samenwerkingsverband van netbeheerders.
In 2013 gaat de rolverdeling en taakafbakening tussen (semi-) publieke en private partijen bij de uitrol van laadinfrastructuur veranderen. Overheden (gemeenten, provincies, Rijkswaterstaat) dienen er rekening mee te houden dat zij dan concessies moeten verlenen of aanbestedingen opstarten voor het plaatsen en beheren van publiek toegankelijke laadpunten. Marktpartijen zijn vrij om te participeren in (delen van) de aanbestedingen om laadpalen te plaatsen, te beheren en diensten te ontwikkelen. Marktpartijen kunnen zijn laadpuntexploitanten, laaddienstverleners, energieleveranciers, automotive bedrijven en ook de commerciële takken van de netbedrijven. Ook de Stichting e-laad kan, als marktpartij, hier een rol in gaan spelen. De meest actuele informatie over de rolverdeling en taakafbakening vindt u op Formule E-team.
Sinds 27 augustus 2012 financiert Stichting e-laad geen laadpunten meer.
Meer informatie: 026 3120223 of gemeenten@e-laad.nl en e-rijder@e-laad.nl.