IMBOR-catalogus

Catalogus met tabellen objectgegevens

 • Productgroep:Download / Publicatie
 • Soort:Gratis uitgave
 • Druk:0
 • Artikelnummer:D3029

IMBOR staat voor Informatie Model Beheer Openbare Ruimte. Dit is het landelijke afsprakenstelsel om begrippen binnen de vakwereld van beheer openbare ruimte vast te leggen. Hierdoor spreekt iedereen die betrokken is bij het beheer van de openbare ruimte dezelfde ‘taal’. Dit verbetert de samenwerking, voorkomt het maken van fouten en bespaart kosten.

 
Gratis
 • Voor software-ontwikkelaars en informatiespecialisten zijn de IMBOR-tabellen met objectgegevens beschikbaar via de IMBOR-catalogus (Microsoft Acces-bestand). Download via deze webpagina de catalogus.
   

  Update: IMBOR versie 2018-1

  Vanaf 10 oktober 2018 is IMBOR versie 2018-1 beschikbaar.
  Meer hierover leest u in 'Toelichting bij IMBOR versie 2018-1' of op de webpagina 'Werken met IMBOR'.

  De nieuwe versie bevat nieuwe tabellen met objectgegevens, waardenlijsten, definities en toelichtingen. Bij het gebruik van de IMBOR-catalogus zijn de volgende documenten van toepassing: 

   

  Samenhang en ontwikkeling

  Het IMBOR bevat de afspraken over de benamingen en definities van de beheergegevens die aan de objecten in de openbare ruimte gekoppeld kunnen worden. Ook de samenhang tussen die beheergegevens wordt in IMBOR beschreven, evenals de samenhang met het informatiemodel geografie (IMGeo). Het IMBOR is een praktische uitwerking van Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT / IMGeo).

  Kennisplatform CROW ontwikkelt het IMBOR in samenwerking met Geonovum en organisaties uit het werkveld van ‘beheer openbare ruimte’. Hierdoor is het afsprakenstelsel gemaakt voor praktisch gebruik in de praktijk van het beheer van de openbare ruimte.

  Nieuwe afsprakenstelsels toegevoegd: IMWV, KOR-IMBOR 2018, SUF Benchmark 2018

  IMWV: het Informatiemodel Wegen en Verkeer beschrijft de benamingen van verkeerskundige objecten en van verkeersgegevens, met de bijbehorende kenmerken en waarden. Hiermee is landelijke uniformering van begrippen voor verkeerskundige vraagstukken mogelijk.
  KOR-IMBOR 2018: de Kwaliteitscatalogus Openbare Ruimte (KOR 2018) bevat zo’n 200 beeldmeetlatten. KOR-IMBOR geeft de totaaltabel van de beeldmeetlatten, de RAW-hoofdcodes en de resultaatsbeschrijvingen, en geeft een tabel met de relatie tussen elke beeldmeetlat en het bijbehorende IMBOR-object.

  SUF-Benchmark 2018: dit is een set uitwisselformaten voor het uitwisselen van gegevens over kwaliteit (inspecties beeldkwaliteit), kosten en arealen. De uitwisselformaten voldoen aan de CROW-Benchmarksystematiek voor het vergelijken van beheerprestaties in de openbare ruimte en kunnen gebruikt worden voor het benchmarken van de vakgebieden ‘Schoon’, ‘Groen’ en ‘Verhardingen’.

  Meer weten?

  Naast de IMBOR-catalogus voor softwareleveranciers en informatiespecialisten is het complete informatiemodel met definities, toelichtende teksten en waardenlijsten opgenomen in de Online Kennismodule IMBOR. Versie 2018-1 zal begin november in de CROW-Kennisbank 2018 beschikbaar komen.

  Meer weten? Bekijk de IMBOR-themapagina. Heeft u vragen? Kijk op de helpdesk ondersteuningspagina of stel uw vraag met dit formulier.

Klantenservice
ma. t/m vr. van 8.30 tot 17.00 uur
Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven