Terugblik bijeenkomst ‘Binnenstedelijke kademuren en duurzaamheid’ (31 oktober 2019)

11-11-2019

Deze keer wil ik beginnen met een compliment! Den Bosch, Amsterdam en nu Den Haag; de bijdrage aan de organisatie en de originele eigen 'touch' aan de bijeenkomst zijn fantastisch.Voordat ik verder ga eerst even dit:

  • De verschillende presentaties die volgen zijn voor BiKa-leden te downloaden op de besloten ledenpagina. 

    • Log daarvoor in en ga naar Mijn CROW >> Licenties >> Abonnement Platform BiKa.

  • Wil je naar aanleiding van dit verslag een vraag stellen of een opmerking plaatsen?

  • Wil je naar aanleiding van de bijeenkomst een good practice delen?

    • Neem dan contact met ons op via platformbika@crow.nl. We zoeken goede en inspirerende voorbeelden (van samenwerking, uitvoering, etc.). Daar kwamen er tijdens de bijeenkomst meerdere van langs. Schrijf jij er een stuk(je) over? Dan plaatsen wij het hier op de BiKa-site.

Rondvaart langs de kademuren van Den Haag

Den Haag kwam met het onzalige idee om te starten met een rondvaart. Daarmee werd de ontmoetingsplek een klein paadje naar een steiger waar we in een boot konden stappen. Ik had zo mijn twijfels, maar ben altijd in voor iets bijzonders. Doen dus! Resultaat, een groot succes. Ik vond het heel erg mooi om over de grachten van Den Haag te varen en vanaf het water de kades te zien. Een heel ander en mijns inziens veel beter beeld dan vanaf de kant. Onze schipper Jaap leek iedereen in Den Haag te kennen: vanaf de kant hoorde we regelmatig een hartelijk "hé Jaap!". En Ada kende de vele verhalen over Den Haag. Onze focus lag natuurlijk bij de kades en daar wist Meindert dan weer alles van. Afijn, iedereen heeft een boel geleerd van deze tocht met heerlijke lunch.

Programma in het oude KIVI gebouw

De ontvangst in het oude KIVI gebouw was uitstekend. Er was genoeg ruimte vooraf, tussendoor en achteraf voor de enthousiaste gesprekken tussen de aanwezigen; uitstekende catering; een prachtige plek; goede zaal en prima faciliteiten!

Presentatie door opdrachtnemer

De duo presentatie van de heren van Wallaard Noordeloos BV (wanneer worden jullie lid van het platform?) leverde gecondenseerde informatie over de projecten die Wallaard in Den Haag uitvoert. Wat als normaal werd gepresenteerd, blijkt niet altijd zo normaal te zijn voor de aanwezigen. Dat viel mij ook al op bij de rondvaart. Een uitdaging voor de werkgroep Uitvoering; wat is er nog veel kennis te delen! Mooi ook hoe de aanbesteding met "EMVI duurzaamheid" werd besproken.

Presentatie over techniek

Dan het jetgrouten. Een bijzondere uitvoeringsmethode waardoor de kade kan blijven staan. Ook deze methode is een "fact sheet" waard.

Presentatie over duurzaamheid

Uiteraard kwam ook het thema van de middag uitgebreid aan bod: duurzaamheid. Het thema is binnen het platform nog nauwelijks besproken, maar speelt wel degelijk. En er is voldoende ontwikkeling om hierover kennis uit te wisselen in het platform. Den Haag heeft onder meer een marktverkenning gedaan om beeld te krijgen van de beschikbaarheid van met name elektrisch materieel. Zou dat ook voor andere gemeenten nuttige informatie zijn? Amersfoort meldde dat zij in enkele gevallen parallel een normale en duurzame variant bekijken. Dat geeft interessante input. Voor kademuren is dit helaas nog niet gedaan.

Over de BiKa-werkgroepen

Met de BiKa-werkgroepen is vaart gemaakt. Er komen in het eerste kwartaal 2020 resultaten en de resultaten worden beter als de leden de gevraagde input leveren. Denk aan de enquête over inspectie en monitoring technieken die aan de leden is verstuurd! De oproep om het netwerk ook te gebruiken om samen ontwikkelingen op te pakken en resultaten te delen met de mogelijkheid om extra financiering te genereren, wil ik graag in dit verslag herhalen! Houd ons op de hoogte of neem contact met ons op als je vragen hebt (platformbika@crow.nl).
 
De uitsmijter met stellingen in Kahoot gaf uitstekende interactie in de zaal. Steffanie, dank daarvoor! Ik denk dat we weer een nuttige, mooie en aangename middag hebben gehad. Waar we de volgende keer terecht kunnen weet ik nog niet. Maar dat we dan inhoudelijke presentaties over resultaten van de werkgroepen kunnen verwachten weet ik al wel! Ik zie ernaar uit.
 
Jos Wessels
Lid kernteam Platform BiKA namens CROW

Lees ook: Hoeveel duurzaamheid verdraagt de Haagse vervangingsopgave?

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven