Volop innovatie bij kademuren – 3 praktijkvoorbeelden

17-09-2021
De online BiKa Café’s die de fysieke bijeenkomsten van Platform Binnenstedelijke Kademuren (BiKa) tijdelijk vervingen, hebben een opvolger: het BiKa Lunchcafé. BiKa omdat het over binnenstedelijke kademuren gaat. Lunch omdat het een uurtje tijdens de lunch betreft. Café omdat er (digitale) interactie is: je kunt na de presentaties met de spreker en een beperkte groep professionals de onderwerpen verder uitdiepen.

Welke 3 innovaties bespraken we?

In dit eerste BiKa Lunchcafé van 13 september 2021 kwamen drie nieuwe ontwikkelingen aan de orde.
  • Lucie Roep van Protekta vertelde ons over innovatieve en duurzame oplossingen voor het hergebruiken van houten palen.
  • Rick Voortman had een lastig onderwerp als afstudeeropdracht bij Movares: het berekenen van constructieve sterkte van het metselwerk van de kademuren. Hierin is hij tot interessante conclusies gekomen!
  • Vervolgens liet Jeroen Kruithof van Asset Hub ons zien dat goede software in staat is om uit foto’s scheuren in metselwerk te detecteren.
Alle deelnemers aan dit BiKa Lunchcafé ontvangen de presentaties nog. Vooraf werd ook aandacht gevraagd voor de PAO-TM cursus binnenstedelijke kademuren die vanaf 4 november 2021 start. Uiteraard met de gebruikelijke 10% korting voor BiKa-leden (nog geen lid; dat kun je hier worden). Na de presentaties kwamen de deelnemers in de drie breakout rooms, waar verdere verdieping met de sprekers en met elkaar mogelijk was. De belangrijkste bevindingen deelden de sprekers vervolgens bij de plenaire afsluiting. De veelheid aan opmerkingen in de gesprekken was voor de sprekers een bron van informatie en inspiratie.


Heb je suggesties voor volgende Lunchcafés?

We overwegen serieus om het BiKa Lunchcafé eens in de twee maanden op een vaste dag te organiseren, waarin innovatieve oplossingen en (afstudeer)onderzoeken kort worden gepresenteerd. We geven namelijk graag een goed vervolg aan dit eerste geslaagde BiKa Lunchcafé met bijna 70 deelnemers vanuit gemeentelijke overheden, ingenieursbureaus, aannemers, (toe)leveranciers en kennisinstellingen. Het doel is om ervoor te zorgen dat lopende ontwikkelingen breed worden gedeeld en de mogelijkheid te bieden daarop te reageren in de breakout rooms. We horen graag reacties over hoe het is beleefd en wat er beter kan! Wil je daarop reageren en heb je voorstellen voor toekomstige onderwerpen?
 
Mail dan Jos Wessels, projectleider van CROW voor Platform Binnenstedelijke Kademuren via jos.wessels@crow.nl.


 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven