Ook Vlaanderen krijgt een Fietsberaad

07-03-2014

Vandaag wordt in Zemst (België) de oprichting van Fietsberaad Vlaanderen bekendgemaakt. Fietsberaad Vlaanderen is ontstaan uit een samenwerking van Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG) en de Vlaamse overheid, geïnspireerd door Fietsberaad Nederland.

Zoals Fietsberaad in Nederland in 2001 is opgericht als initiatief van het Nederlandse Ministerie van Verkeer en Waterstaat, hebben vandaag de Vlaamse overheid en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten het startschot gegeven voor Fietsberaad Vlaanderen. Tijdens een bijeenkomst zijn onder anderen mevrouw Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, en Tymon de Weger, voorzitter programmaraad Fietsberaad Nederland en wethouder gemeente Lansingerland, als sprekers aanwezig.
 
Tymon de Weger over de oprichting van de Vlaamse variant van Fietsberaad: “Het vervult me met trots dat we de Vlaamse overheid hebben weten te inspireren. Een goed kenniscentrum moet mensen in de praktijk – bij de gemeenten, bij de provincies, bij het gewest – helpen bij een voortvarende aanpak van het fietsbeleid. Een aantal voorbeelden van projecten die we de afgelopen jaren in Nederland hebben gerealiseerd zijn de inrichting van fietsstraten, aanpak van weesfietsen, verbetering van fietsveiligheid en fietsparkeren bij stations. We zijn nadrukkelijk géén lobbyclub, maar een organisatie waarin we kennis ontwikkelen op basis van co-creatie en concrete pilotprojecten.”
 
“De samenwerking biedt grote kansen”, vervolgt De Weger. “Er kan samen gebouwd worden aan een kennisinfrastructuur. Verder zullen medewerkers van Vlaamse en Nederlandse overheden via Fietsberaad elkaar kunnen inspireren met praktijkvoorbeelden. Ook kunnen gezamenlijke onderzoeken en proefprojecten leiden tot vernieuwing van fietsbeleid aan beide zijden van de grens. De komende tijd zullen de Vlaamse en Nederlandse organisaties van Fietsberaad de samenwerking verder vormgeven.”

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven