CROW Academie: Alle cursussen gaan zo veel mogelijk online door. Meer informatie

Problemen met doelgroepenvervoer zorgt voor onrust in Stedendriehoek

09-11-2018

“Rust in de tent, daar heeft de passagier het meeste baat bij”, dat zegt Carola Prins van CROW tegen Omroep Gelderland. Aanleiding van deze uitspraak zijn de problemen rondom vervoerder PlusOV in Gelderland. De vervoerder verzorgt in deze regio het doelgroepenvervoer voor onder meer leerlingen en de WMO. De planning van het vervoer wordt centraal geregeld door een gemeentelijke regiecentrale in Lochem.

DoelgroepenvervoerZutphen, Apeldoorn en Deventer waren zo ontevreden over de prestaties, dat zij uit het collectief (met zes andere, kleinere gemeenten) willen stappen.

Voor de zes kleine gemeenten, Hattem, Heerde, Voorst, Lochem, Brummen en Epe, is de vraag of zij zonder de grote drie nog door kunnen gaan. Dat is wel het streven.

Carola Prins vindt het een logische keuze voor kleinere gemeenten om door te gaan: “Bij een kleine gemeente heb je waarschijnlijk minder kennis in huis over doelgroepenvervoer dan bij een grote gemeente.”
Prins denkt dat als ze dat niet doen, ze weer helemaal opnieuw moeten beginnen met die kennis naar zich toe halen.

Apeldoorn, Zutphen en Deventer zijn inmiddels al begonnen met de voorbereidingen van een nieuw aanbestedingstraject. Waarschijnlijk komt daarbij het vervoer weer bij taxibedrijven terecht.

Taxibranche

Ook de vakbonden CNV en FNV willen dat het speciaal vervoer overgaat naar de taxibedrijven. Terwijl de ontwikkeling is dat er veel meer regiecentrales komen.

Carola Prins: “De taxibranche moet nog wennen aan de regiecentrales, maar feit is: je kunt er veel verschillende vormen speciaal vervoer combineren en de reiziger kan bij één loket terecht. Een regiecentrale wordt pas efficiënt als je zoveel mogelijk vervoersstromen bij elkaar kunt combineren.”

De komende weken moet duidelijk gaan worden wat de plannen zijn; wat hetzelfde blijft en wat gaat veranderen.

Relevante links

Bekijk de CROW pagina van doelgroepenvervoer hier
Bekijk het item bij Omroep Gelderland

Scroll naar boven