Hoe Londen het reizen 'door de keten' vergemakkelijkt 12 sep 2013

  door Friso Metz

  De manier waarop Londen reizigers 'door de keten' helpt, spreekt tot de verbeelding. Het is voor reizigers vaak gecompliceerd om de weg te vinden in het ingewikkelde ov-netwerk. In een stad als Londen moet je vaak overstappen om je bestemming te bereiken. Maar hoe weet je nu wat de snelste, of de milieuvriendelijkste route is? Wat is de route met de minste overstappen? Hoe kom je zo droog mogelijk op je bestemming als het regent? Hoe vind je je bestemming of een aansluitende bus als je de metrohalte verlaat?

  Transport for London (TfL) coördineert alle vormen van mobiliteit in de stad: wegen, tolheffing, metro's, bussen, 'overgrounds', de 'Boris bikes' enzovoort. Deze organisatievorm maakt het gemakkelijker om de samenhang te regelen. De resultaten en het gebruiksgemak spreken aan. Het openbaar vervoer in Nederland is versnipperd over diverse partijen. Dat bemoeilijkt de samenwerking. Londen laat zien welke oplossingen er mogelijk zijn door de samenhang te organiseren.

  Enkele voorbeelden  

  Spidermaps
  Reizigers hebben niets aan één kaart waar alle buslijnen op staan. Waar ze wel iets aan hebben, is een overzicht van de buslijnen vanaf een betreffende (metro)halte. De Londense spidermaps maken duidelijk waar je naar toe kunt en waar de bushalte zich bevindt.  

  Spidermaps brengen overzicht in het complexe ov-netwerk  

  Multimodale bewegwijzering

  Overstappen is niet altijd leuk, maar je kunt het wel gemakkelijker maken. Daarom heeft TfL een uniforme bewegwijzering ontwikkeld voor overstappunten. De herkenbare stijl maakt het makkelijker om een aansluitende trein, lightrail, bus, ferry, taxi of fietsenstalling te vinden.


  Hiervoor heeft TfL de zogenaamde Interchange Standard ontwikkeld die een uniforme bewegwijzering bevordert. De standaard bevat richtlijnen voor pictogrammen, layout van borden, totems, terminologie, bewegwijzering (wayfinding), exit guides (borden die aangegeven welke uitgang van een station je moet nemen voor welke bestemming) en zichtlijnen.  


     
  Voorbeelden van bewegwijzering uit de Interchange Standard
  Voorbeelden van bewegwijzering uit de Interchange Standard
     
  Totems
  Totems zijn informatiezuilen bij haltes en stations die helder markeren welke vervoerwijzen er op een station zijn en geven informatie over de omgeving. Ze zijn mooi en duidelijk vormgegeven, maken het openbaar vervoer zichtbaarder en helpen de reiziger bij het vinden van de weg.  
  OV-AppOV-App
  De Citymapper app is nóg mooier en gemakkelijker dan 'onze' 9292-app. De app maakt is gebaseerd op open data, die verstrekt worden door TfL. Met enkele tikken zie je de handigste reismogelijkheid, kaartjes enz. enz. Je kunt kiezen uit:   
  • de snelste route
  • de goedkoopste route
  • de milieuvriendelijkste route
  • de route met de minste overstappen
  • de 'raindry' route: die geeft de route met de kortste loopafstanden en de meeste overdekte overstaphaltes aan.
   
  Oyster-cardOyster Card
  De Oyster Card kun je kort door de bocht de Londense OV-chipkaart noemen. Maar daar doe je dit reisproduct tekort mee. Want daar waar de OV-chipkaart in Nederland verplicht is, en niet bepaald uitblinkt in klantvriendelijkheid en gebruiksgemak, wordt de Oyster Card hoog gewaardeerd. 85% van de reizigers maakt inmiddels gebruik van de pas. >> meer informatie.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW