Nudge! 25 okt 2017

  Met een duwtje in de juiste richting kun je menselijk gedrag beïnvloeden. Voor deze blog zochten we de leukste nieuwe filmpjes over nudges uit.

  De nudge is als instrument al vaak langsgekomen in deze blog. Nudgen is letterlijk mensen een duwtje in de juiste richting geven; het is de bedoeling dat mensen door een ‘interventie’, de nudge, gezonder gaan eten, hun rommel opruimen, hun fiets parkeren waar dat hoort, de trap nemen, hun belasting op tijd betalen, en ga zo maar door. In het interview met Lysander van der Sluis dat vorig jaar op deze site verscheen stonden prachtige voorbeelden van atletiekbanen en klaptrappen in metrostations.

  Pianotrap

  Een goede nudge werkt, maar een goede nudge bedenken is nog niet zo simpel. En een echt goede nudge is ook nog eens grappig, of zet je aan het denken. Een hele bekende is de pianotrap, die in 2009 in Stockholm werd gebouwd, en duizenden keren op YouTube werd bekeken. Inmiddels is de pianotrap al vaak gekopieerd, en uw redacteur heeft al eens geprobeerd om op een Britse pianotrap de Vlooienmars te spelen. Het nadeel van de pianotrap is dat het veel werk is om hem aan te leggen, en dat het geplonk en geploenk na verloop van tijd helemaal niet zo leuk meer is.
  Na de pianotrap zijn er nog een aantal andere leuke filmpjes over nudges verschenen. We hebben er een aantal op een rijtje gezet. Alvast een conclusie; ducttape kan handig zijn voor goede nudges.

  Ducttape

  Ducttape? Ja, dat las u goed. Friso Metz bewees in een recente blog dat je het gedrag van fietsparkeerders positief kunt beïnvloeden met parkeervakken van ducttape.

  In de openbare bibliotheek nemen mensen het liefste de lift. Lukt het om hen de trap te laten nemen? Ook hier blijkt ducttape een handig instrument.  Nog meer ducttape: je kunt er ook fietsers en voetgangers mee scheiden.

   

  Het bovenstaande filmpje is van het Deense Inudgeyou die helaas maar twee voorbeelden van nudges op hun YouTube-account hebben staan. Jammer, want de andere is ook al leuk en slim. Lukt het ze om mensen minder cake en meer appel te laten eten?  Nog een filmpje uit Denemarken, waar de nudge inmiddels groot is. Hoe krijg je mensen zo ver dat ze hun kauwgom niet op straat gooien, maar er eh... mee stemmen?  Een bekend stedelijk probleem zijn voetgangers die rode verkeerslichten negeren, en tussen auto’s door de straat oversteken. Deze nudge vergt wat meer materiaal dan een stuk ducttape of wat appels en cakejes, maar het resultaat swingt van het verkeersbord af!


   

  De bekendste nudge van dit jaar kwam echter niet uit de koker van een slimme wetenschapper of beleidsmaker, maar van Melania Trump. Haar duwtje in de goede richting was letterlijk een nudge.
   


  – Door de redactie -
   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW