Van wonderkinderen tot zwervers, iedereen speelt op de stationspiano 12 okt 2015

  Een stukje Vivaldi, dat ene deuntje uit Amelie, of voor de zoveelste keer Billy Joel's Piano Man. Op stations door heel Nederland klinkt muziek. De ene reiziger laat voorzichtig de resultaten van de recentste pianoles horen, de ander neemt een paar vrienden mee voor begeleidende zang en gitaar. Er is zelfs al een CROW-medewerker achter een stationspiano aangetroffen.

  De stationspiano maakt wat los bij reizigers. Een paar zoekwoorden intikken en Google toont tientallen filmpjes van spontane concerten. Daar zitten bijzondere dingen tussen. Een bekende is het filmpje waarop een oudere heer piano speelt als er spontaan een zangeres en een danser meedoen voor een professionele voorstelling.

  <iframe

  Of iets recenter; een spontaan concert van een groep Conservatoriumstudenten op het station van Zwolle.

  Amsterdam

  De stationspiano is een idee van Sascha Rintjema, onderzoeker klantbeleving bij NS. Zij kende de stationspiano uit het buitenland en had daar ervaren wat een piano kan toevoegen aan een station. Onder andere op een aantal Britse en Franse stations staan al langer piano's.  Een aantal Nederlandse stations miste door verbouwingen gezelligheid, en NS wilde kijken of een piano daar wat verbetering in kon brengen. In september 2014 werden piano's op de stations van Amsterdam en Breda geplaatst, Nijmegen volgde snel met een piano afkomstig uit een particulier initiatief. Inmiddels staan er negen piano's, van Groningen tot Maastricht. De tiende wordt binnenkort geplaatst in Arnhem.
   

  Doelloos wachten

  NS houdt zelf in de gaten of de piano inderdaad sfeer toevoegt aan het betreffende station. Woordvoerder Carola Belderbos noemt het effect van de piano's zeer positief. “Bij een aantal stations is het conservatorium in de buurt, bijvoorbeeld bij Amsterdam Centraal, je ziet dat er veel getalenteerde mensen even achter de piano gaan zitten en spelen en dat reizigers blijven staan om te luisteren. Er zijn zelfs mensen die op een vaste dag in de week met een groepje afspreken bij een piano om samen muziek te maken.” NS probeert van reistijd meer eigen tijd te maken. Reizigers moeten reistijd niet als 'verloren tijd' zien. Met een stationspiano kan wachten op een station veranderen van doelloos rondhangen in luisteren naar een spontaan optreden.

  Spontane optredens zijn dus altijd welkom, wat NS betreft. Belderbos: “Als er leuke initiatieven zijn waar wij vooraf over ge├»nformeerd zijn, besteden wij er op social media wat extra aandacht aan.”
   

  Piano-fans

  De stationspiano's maken inderdaad wat los bij reizigers. Ze hebben zelfs een eigen Facebookpagina voor de fans. De verontwaardiging was groot toen er een filmpje opdook waar te zien was hoe een pianist werd weggestuurd door twee NS-medewerkers. Volgens de verklaring van NS was door het pianospel de stationsomroep niet goed te horen, waarop informatie over een grote verstoring werd gegeven. De pianist zou al een aantal malen verzocht zijn om te stoppen, voordat de piano werd afgesloten.

  Ook al is niet elke reiziger blij met de stationspiano's, de meeste voorbijgangers willen het pianospel niet meer kwijt. Toen de Groningse piano na een paar maanden in de stationshal naar het station van Leeuwarden werd verplaatst, werd deze zo gemist dat er met succes geld werd ingezameld voor een nieuwe. Die staat echter niet in de hal, maar buiten vanwege het geluid. Ook in Delft is verontwaardigd gereageerd nadat de stationspiano werd weggehaald.


  Van de redactie.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW