Gezondheid en mobiliteit 21 okt 2015

  Regelmatig verschijnt er nieuws over de relatie tussen onze gezondheid en een actieve levensstijl. Al heel lang is natuurlijk bekend dat bewegen goed voor ons is, maar deze boodschap wordt steeds luider en beter onderbouwd. Niet alleen ons lichaam profiteert, maar ook geestelijk blijven we fitter als we regelmatig bewegen. Bewegen is goed en vooral zitten blijkt uitermate ongezond. "Zitten is het nieuwe roken" zegt hoogleraar Erik Scherder. Wil je lichamelijk en geestelijk gezond oud worden, dan moet je regelmatig bewegen. Iemand die op zijn gezondheid let heeft dan ook geen gewone bureaustoel meer, maar een ‘fietswerkplek’.


  Gezond ov

  Ook onze mobiliteit draagt bij aan (on-)gezondheid. Lopen en fietsen zijn actieve vervoerswijzen die zorgen voor de nodige lichaamsbeweging. En omdat bij ov-gebruik er ook altijd gelopen en/of gefietst moet worden is ook ov-gebruik gezond. Op de fiets naar het station en onderweg af en toe een sprintje om een aansluiting te halen zijn prima voor lichaam en geest! Meest recente onderzoek naar de relatie tussen mobiliteit en gezondheid is een studie van de Universiteit Utrecht, onlangs gepubliceerd in de American Journal of Public Health. Uit dit onderzoek blijkt dat Nederlandse fietsers gemiddeld een half jaar langer leven dan niet fietsers!

  Zoveel moeite

  Maar wat kunnen we met deze kennis in ons werk als mobiliteitspecialisten? Er waren altijd al veel argumenten die pleitten voor fietsen en ov-gebruik, toch is het gebruik van de auto voor een overgrote meerderheid vanzelfsprekend. Want autorijden is gemakkelijk, snel, niet te duur, geeft privacy en is weersonafhankelijk. Kan de nieuwe kennis over de gezondheidseffecten van fietsen hier verandering in brengen? Een eerste blik op de lezersreacties in ‘De Telegraaf’  op het Utrechtse onderzoek stemt niet hoopgevend. ‘Wat een onzin!’,  ‘Zoveel moeite voor een half jaar meer?’ en ‘Gewoon genieten en pak de auto lekker.’

  Zware shag

  Maar we hebben wel een uitstekend onderwerp te pakken! Steeds meer mensen zijn gemotiveerd voor hun gezondheid. En je eigen gezondheid is een stuk dichterbij dan abstracte begrippen als ‘het milieu’ of ‘het klimaat’. Tijdens de recente ‘fietstelweek’ bleken dan ook veel fietsers hun motivatie te vinden in het gezonde karakter van het fietsen. Als zitten het nieuwe roken is, dan is autorijden toch wel de zware shag.


  Gezond en duurzaam

  Gezonde mobiliteit moet dan ook speerpunt in het mobiliteitsbeleid worden. Hoogleraar Volksgezondheid Rudi Westendorp pleitte afgelopen zomer in de NRC voor een veel actievere overheid om gezond leefgedrag te stimuleren. Niks betutteling, maar gewoon nodig om de kosten van een ongezonde leefstijl te beperken. Expliciet noemt hij het auto- en fietsbeleid als belangrijk punt. Gezondheid en duurzame mobiliteit, er is duidelijk sprake van win-win.

  Aan de slag

  We moeten dus aan de slag, want er is nog een wereld te winnen! We weten wat werkt en niet werkt aan gedragscampagnes en prikkels. We weten hoe we mobilisten kunnen prikkelen en verleiden hun gedrag aan te passen. Door hierbij slim samen te werken met gezondheidsspecialisten kunnen we meer bereiken. Waarom bijvoorbeeld niet samenwerken met zorgverzekeraars? Dat gaat natuurlijk niet vanzelf, maar kan wel heel veel opleveren. Weerstand en scepsis zal er ongetwijfeld altijd blijven. Zeker in deze tijd waar alles wat door overheid, ambtenaren en experts wordt bedacht argwanend wordt bekeken. Maar daar moeten we ons niet teveel van aantrekken, want van gezonde mobiliteit profiteert uiteindelijk iedereen!

  DSC02319.JPG

  -door Otto Cazemier-
  Otto Cazemier werkt voor Mobycon
   

Reacties

M. Das
Met alles wat milieueconomen en gezondheidskundigen al weten over de gezondheidseffecten van slechte luchtkwaliteit, verbaas ik me er echt over dat zorgverzekeraars in NL helemaal lijken te ontbreken in het debat over luchtkwaliteit, normen voor ultrafijn stof/roet, en mogelijke maatregelen om blootstelling kwetsbare groepen te verminderen. Het Longfonds neemt hier wel haar rol.
29-10-2015 09:46:50

© Copyright 2014 CROW