Grip op gedrag: inspiratie voor het vervolg van Beter Benutten 29 nov 2013

  door Friso Metz 

  De afgelopen maanden mocht ik bij Beter Benutten werken aan een boeiend onderzoek over gedrag. Centraal stond de vraag wat we kunnen leren over gedragsbeïnvloeding in projecten op het vlak van Slim Werken Slim Reizen. Wat gebeurt er nu al, wat werkt (en wat niet) en hoe kun je in het vervolg van Beter Benutten gedrag een plek geven?

  Het onderzoek is nu gereed. Het rapport "Grip op Gedrag" biedt inzicht in leervaringen uit een groot aantal casestudies. Heel veel cases zijn wel bekend. In dit onderzoek is gekeken naar de onderliggende gedragsmechanismen: hoe zijn mensen (en organisaties) beïnvloed om te komen tot ander gedrag? Welke gedragsprincipes speelden een rol en zijn die mechanismes effectief? Uit de literatuur en uit andere sectoren is gekeken welke gedragsprincipes effectief zijn, maar nog weinig worden toegepast.

  Het rapport hanteert een duidelijke driedeling voor het werken met gedrag:
   
  1. understand: gedrag van mensen begrijpen;
  2. intervention: uitwerken van maatregelen;
  3. results: monitoring en evaluatie. 

  Voor elke fase bevat het rapport aanbevelingen voor het vervolg van Beter Benutten en voor partijen die reisgedrag willen beïnvloeden. Het onderzoek is uitgevoerd door XTNT, Tabula Rasa en &Morgen.

  Download hier het rapport.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW