Gedrag beïnvloeden met een rol tape 17 mei 2017

  Kun je parkeergedrag van fietsers beinvloeden? Nee toch? Friso Metz lukte het wel. Hij had er slechts een rol tape voor nodig.

  Rondom veel stations verloopt het stallen van fietsen en scooters nogal chaotisch. Foutgeparkeerde voertuigen leiden nogal eens tot overlast. Het is geen sinecure om te bevorderen dat fietsers en scooterrijders hun voertuig netjes op de juiste plaats neerzetten. Veel mensen klagen dat fietsers gemakzuchtig en asociaal zijn. Daarom zien ze geen mogelijkheden om gedrag te beïnvloeden.  Dat fietsers en scooterrijders lui en gemakzuchtig zijn, klopt. Dat zijn namelijk mensen en die zijn van nature gemakzuchtig. Diverse gedragseconomen hebben dit aangetoond. Voor het oplossen van knelpunten is daarom zaak om aan te sluiten op de factor gemak. Dat fietsers en scooterrijders asociaal zijn, is gelukkig in de meeste gevallen niet waar. Anders had de onderstaande oplossing niet gewerkt.

  Rol tape

  In opdracht van de gemeente Enschede organiseerde Advier een actiedag bij het centraal station van Enschede. Een rol tape bleek voldoende om ervoor te zorgen dat scooters hun voertuig netter neerzetten. Voorheen was het scooterparkeervak een chaos. Met tape werden er parkeervakken aangebracht. Onmiddellijk parkeerde iedereen zijn voertuig netjes binnen de lijnen. Inmiddels wil de gemeente Enschede de vakken permanent maken.

  rommelige stalling situatie voor

  Nette stalling situatie na

  - door Friso Metz -

  Friso Metz werkt voor Advier en Match Mobiliteit.
  Deze blog werd eerder gepubliceerd op de weblog van Advier.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW