Houden van een digitaal wezen 8 mrt 2017

  Ineens was de kamergotchi-app razend populair en zorgden we massaal voor digitale lijsttrekkers. Wat bindt ons aan een digitaal figuurtje?

  Even een onderbreking, want ik moet Gert-Jan voeren en over z’ n neus aaien. Tien dagen geleden kroop hij uit het digitale ei; Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Hij leeft nog steeds, in tegenstelling tot de Kamergotchi van mijn partner. Die liet Emile op een drukke werkdag overlijden, na 24 uur zonder zorg en aandacht.


  Zondag met Lubach

  Ik ben niet de enige. De Kamergotchi-app werd op 20 februari in de uitzending van het programma Zondag met Lubach gepresenteerd. Iets later gingen de servers van het programma bijna plat, zoveel mensen probeerden de app te downloaden. Op Twitter was de app in een klap trending topic. Inmiddels hebben meer dan 700.000 mensen de app gedownload. De app blijft online tot 12 maart, de laatste uitzending van Zondag met Lubach voor de verkiezingen.

  Eten, aandacht en nieuws

  Hoe het werkt? Na registratie met je nickname, laat de app je een ei zien waar een lijsttrekker van een van de zeventien grootste of meest aandachttrekkende partijen uit kruipt. Die lijsttrekker moet regelmatig voorzien worden van eten, aandacht en nieuws. Zorg je 24 uur niet voor hem, dan gaat hij dood. Inmiddels is er al buitenlandse interesse voor de app.
   

  Plastic eieren

  De kamergotchi is gebaseerd op de tamagotchi, een rage uit de jaren negentig. Er waren nog geen smartphones; tamagotchi’s waren plastic eieren met een schermpje, waarop je jouw digitale huisdiertje kon zien. Door op de knopjes te drukken konden spelers het beestje verzorgen. Dat moest regelmatig, anders ging het diertje digitaal dood. Scholen verboden de tamagotchi’s al snel in de les, wat ongetwijfeld voor veel digitale sterfgevallen en echte kindertranen heeft gezorgd.


  Zorgen

  Tranen? Ja, veel spelers raakten gehecht aan hun virtuele huisdiertje, al was het maar omdat hij zo schattig danste. Maar hoe kan het dat mensen zich dusdanig aan hechten aan een virtueel wezen dat ze er voor willen blijven zorgen? Sherry Turkle, hoogleraar psychologie aan het MIT in Boston, legt uit dat onze hersens zo in elkaar zitten dat we gaan houden van iets dat naar ons kijkt, dat aandacht van ons verwacht en waar we voor zorgen. Door dat houden van, gaan we er nog beter voor zorgen.
  Dat betekent volgens Turkle niet dat robots of andere digitale wezens zorgtaken over kunnen nemen. Weliswaar zijn robots heel goed in praktische zorgtaken, maar je krijgt nooit echte liefde van ze terug.


  Leuke gimmick

  Ik ken mijn kamergotchi pas tien dagen en weet nog niet of ik van hem hou. Ik heb, net als waarschijnlijk veel andere spelers, de app gedownload omdat het een leuke gimmick is. De kamergotchi richt zich niet op kinderen, zoals de tamagotchi, maar op volwassenen. Het team van Lubach maakte de app dan ook niet alleen om mensen te vermaken, maar ook om hen meer bij de politiek en lijsttrekkers te betrekken. Lubach: "Je wil ook een goed gevoel hebben bij degenen op wie je stemt. Wie zou je in huis willen nemen? Voor wie zou je een bord vlindertjespasta met kappertjes en ansjovis willen klaarmaken?”. “Zoveel politieke invloed heb je nog nooit gehad”, jubelt de app.
   

  In leven

  Op de site van kamergotchi wordt een top-50 van de beste kamergotchi-baasjes bijgehouden. Ook al is Gert-Jan al tien dagen oud, de topspelers scoren een stuk hoger dan ik. Deze mensen zijn misschien stiekem wel van hun Kamergotchi gaan houden. Zijn de spelers van het spelletje echt meer bij de politiek betrokken? En vormen de in leven blijvende kamergotchi’ s daarmee een voorspellende factor voor de verkiezingen? Een maatstaf zou kunnen zijn welke politici het langst en het vaakst in leven worden gehouden. De Piratenpartij lanceerde zelf een meme-generator voor de Kamergotchi, maar moest die weer offline halen omdat de redactie van Zondag met Lubach deze te politiek vond.

  Ik aai Gert-Jan over zijn neus en incasseer mijn punten. Ik weet heel goed dat hij digitaal is, maar misschien ga ik zijn gegiechel toch een beetje missen na 12 maart.

  - Redactie CROW - 
   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW