Lammetjes, narcissen en fietsen 19 apr 2016

  Niemand kan ons beter motiveren om naar buiten te willen dan een weerman die enthousiast vertelt dat het aan het eind van de week misschien wel twintig graden wordt. De lentekriebels jagen ons collectief naar buiten; op straat spelen weer kinderen, hun ouders werken de tuin bij of blazen het stof van de racefietsen.

  DSC00183.JPG

  Fietscampagnes

  Inderdaad; er lijkt geen beter fietsseizoen te zijn dan de lente. Is dat een losse gedachte? Nee, die indruk ontstaat vanzelf als je kijkt hoeveel fietsstimuleringsprojecten er de afgelopen weken van start gingen, of een nieuwe boost kregen. Zo startten Zaanstad en Amsterdam recent een campagne om forenzen naar Amsterdam Westpoort te verleiden om te gaan fietsen; dat kan, want de meesten wonen dichtbij genoeg voor de fiets of e-bike. In Groningen werd de campagne Rij2op5 op de eerste dag van de lente afgetrapt met de opening van twee nieuwe fietsenstallingen op de Park & Bike in Hoogkerk. Op 26 mei is de Nationale Fiets naar je werk-dag, die dit jaar extra feestelijk is omdat het alweer de tiende editie is. Inderdaad, waarom zou je niet gaan fietsen in de lente?

  Lente in je hoofd

  De motivatie is er. Maar gaan we echt meer bewegen omdat het lente is? In elk geval maken onze hersenen minder van het slaaphormoon melatonine aan, omdat het langer licht is. Met minder melatonine voelen we ons wat energieker en hebben we minder slaap nodig. Daarnaast maken onze hersenen in de lente en de zomer wat meer serotonine aan. Dat zorgt voor een blij, levenslustig gevoel, waardoor je het liefst je kantoor uit wil rennen om lekker naar het park te gaan. En als we echt meer gaan bewegen in de lente maakt je lichaam endorfine aan, de stof die ook bekend is van de 'runners high'. Al dat bewegen zorgt dus voor extra geluksgevoel.

  DSC00186.JPG

  Wat goed dat jij fietst!

  We zetten dat blije gevoel om in leuke activiteiten en gaan er op uit, of we gaan ons huis opruimen, want daar schijn je ook al gelukkig van te worden in de lente. Reclamefolders en weblogs sporen ons nog eens extra aan om de energie uit de lente te gebruiken voor een frisse start. We worden er nog even fijntjes op gewezen dat we de nieuwe vetrolletjes binnenkort niet meer onder een trui kunnen verbergen, en dat we dus echt moeten gaan diƫten. Dat dieet is overigens ook echt kansrijker dan het voornemen dat we op 31 december maakten. En post vooral een selfie als je in de zon op een terrasje zit na je fietstocht; likes gegarandeerd. Zo inspireren en stimuleren we elkaar.

  Regen

  Nog een reden om fietsen in de lente serieus te nemen als fietsseizoen; de kans op regen is vrij laag. Regen, en de bijbehorende gedachte aan zweterige regenpakken en nat op het werk verschijnen, is een veel genoemde regen om niet te fietsen. Zelfs mensen die positief tegenover fietsen staan, noemen het als een argument om toch maar in de auto te stappen. De lentezon is een prima middel om regenpakhaters te overtuigen.

  Stap op de fiets!

  Met de lentezon in de rug is dit de ideale tijd om automobilisten te verleiden om hun auto wat vaker in te ruilen voor de fiets. Wie nog niet genoeg heeft aan de zon; de Fietsersbond heeft op de site Fietsen naar het werk een heleboel argumenten verzameld om werkgevers te overtuigen van het nut van een fietscampagne. Op dezelfde site staat bovendien een overzicht van diverse fietscampagnes, gesorteerd per regio, en de fiscale voordelen staan overzichtelijk uitgewerkt. Voor wie echt ongevoelig is voor de lentezon; fietsen naar het werk kan nog steeds 19 cent per kilometer opleveren. Wie flink doorfietst kan daarvan zowaar een terrasje in de lentezon van betalen.

  DSC00202.JPG

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW