Groningen verleidt studenten om ochtendspits te mijden 13 sep 2017

  Passen studenten hun gedrag aan als ze een aangepast studentenreisproduct krijgen? Groningen Bereikbaar doet dit jaar een experiment.

  Sinds 5 september kunnen Groninger studenten zich online aanmelden voor het experiment. Uit de aanmeldingen worden 500 deelnemers geselecteerd die hun weekreisproduct, de opvolger van de OV-studentenkaart, mogen inruilen voor een weekendreisproduct. In aanvulling daarop krijgen ze een reisproduct op hun OV-chipkaart waarmee ze doordeweeks in en rond Groningen gratis kunnen reizen na de ochtendspits in de bussen van Qbuzz en treinen van Arriva. In de ochtendspits ontvangen ze nog wel de reguliere studentenkorting. De proef richt zich met name op studenten die in en rond de stad wonen.

  Reisgedrag

  Groningen Bereikbaar onderzoekt op deze manier of studenten bereid zijn om hun reisgedrag aan te passen. Het experiment met het studentenreisproduct is een initiatief van samenwerkingsorganisatie Groningen Bereikbaar, het OV-bureau Groningen Drenthe, Qbuzz en Arriva. De proef loopt het hele studiejaar 2017/2018.

  Naderende werkzaamheden

  Volgens voorzitter Paul de Rook van de Stuurgroep Groningen Bereikbaar kan het experiment bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de stad. “Als we de drukte in de spits verminderen, kunnen we met hetzelfde aantal bussen en treinen de bereikbaarheid en het reiscomfort voor iedereen verbeteren.” Het experiment met het studentenreisproduct is een voorbeeld van maatregelen om Groningen bereikbaar te houden tijdens de komende grootschalige werkzaamheden aan wegen en spoor.

  Reizigers spreiden

  In de regio Groningen-Assen werken onderwijsinstellingen, scholieren, studenten, overheden en vervoerders samen om de regio bereikbaar te houden. De grote onderwijsinstellingen in Groningen ondertekenden eind juni een intentieverklaring. Daarin spraken zij af om maatregelen te nemen die bijdragen aan een minder drukke ochtendspits. De ov-bedrijven hebben al geïnvesteerd in langere treinen en extra bussen. Spreiding van reizigers moet zorgen voor een betere benutting van deze capaciteit.


   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW