Gebruik deelauto’s groeit 20 sep 2017

  Afgelopen jaar groeide het aantal deelauto’s in Nederland met 23 procent. Vooral in de grote steden wordt delen steeds gebruikelijker.

  In het voorjaar van 2017 waren er 30.697 deelauto’s in Nederland. Dit betekent een groei van 23 procent (ruim 5.700 auto’s) ten opzichte van 2016. De groei in deelauto’s is het sterkst in de G4-steden. Ook in minder verstedelijkte gebieden neemt het aantal toe. Dit blijkt uit onderzoek van CROW-KpVV, dat maandag 18 september werd gepubliceerd als editie ‘Autodelen’ in het Dashboard duurzame en slimme mobiliteit.

  Carsharing platforms

  De groei is het sterkst in de vier grote steden en is vooral te danken aan de carsharing platforms, waarbij particulieren hun auto met anderen delen. Van alle deelauto’s is 86 procent te vinden bij een carsharing platform (peer-to-peer). Via zo’n platform kun je auto’s van particulieren huren. Afgelopen jaar groeide deze deelvorm ook het snelst met 31 procent. Het aantal roundtrip (klassieke) deelauto’s neemt ook toe, maar minder sterk. Aanbieders van roundtrip carsharing zetten vooral in op een groei van het aantal gebruikers.

  Schoon en klein

  De meeste deelauto’s zijn schoner dan het gemiddelde wagenpark in Nederland. Dat komt omdat veel auto’s nieuwer, kleiner en zuiniger zijn. Ook zijn deelauto’s vaker dan gemiddeld elektrisch: vier procent van de deelauto’s is elektrisch, tegen een procent van alle Nederlandse auto’s.

  Ruimtebesparing

  Naast de bekende milieuvoordelen worden ook andere voordelen steeds zichtbaarder. Zo zetten projectontwikkelaars steeds vaker een deelauto in om te kunnen besparen op parkeerplaatsen. Daarnaast vormt de deelauto een mogelijke schakel in MaaS-oplossingen (Mobility as a Service). Met technologieën zoals GPS en apps wordt het steeds makkelijker een deelauto te gebruiken.
  Door in te zetten op autodelen, kunnen steden daarom veel ruimte besparen. Samen met de Green Deal autodelen adviseert CROW-KpVV gemeenten over de manier waarop zij autodelen kunnen stimuleren.

  Duurzame mobiliteit

  Tijdens de bekendmaking van de nieuwe deelautocijfers is ook de prijs uitgereikt aan de gemeente met de duurzaamste mobiliteit. Gemeenten zijn hiervoor beoordeeld op veertien indicatoren (waaronder deelauto’s) en op hun mobiliteitsplan. De drie gemeenten die de meest duurzame mobiliteit kennen (Utrecht, Den Haag en Culemborg) scoren ook alle drie hoog met autodelen. De Gemeente Utrecht eindigde als winnaar.

  Inzicht

  Er is steeds meer behoefte aan inzicht in het gebruik van autodelen. Daarom verkent CROW-KpVV samen met de gemeente Utrecht en een aantal aanbieders de mogelijkheden om hier meer inzicht in te krijgen.   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW