Derde editie Fiets Telweek groter dan ooit 8 sep 2017

  Op 18 september start de derde editie van de Fiets Telweek. GPS-data worden steeds belangrijker voor fietsbeleid en -onderzoek.

  Het begint een traditie de worden; een week in september hebben duizenden Nederlanders een app op hun telefoon die hun fietsbewegingen registreert. De derde editie van de Fiets Telweek loopt van 18 september tot 24 september. De app meet met behulp van de GPS waar fietsers zich verplaatsen, op welke tijdstippen ze dat doen, en waar knelpunten zoals drukte zitten. De app is sinds kort weer te downloaden. De app meet automatisch en stopt met meten als de fietser op zijn bestemming aangekomen is.

  Fietsbeleving

  Dit jaar biedt de app ook de mogelijkheid om de fietsbeleving te registreren. Deelnemers kunnen hun persoonlijke ervaringen delen door fietsroutes te beoordelen. Via een dashboard in de app beoordelen deelnemers aspecten zoals de veiligheid van de route. In het dashboard kunnen  deelnemers ook de informatie over de door hen gereden ritten terugzien. Het beoordelen van ritten is niet verplicht.

  Meer data

  Hoe meer fietsers er meedoen met de Fiets Telweek, hoe beter de data. De opdrachtgevers van de Fiets Telweek, waaronder een aantal provincies en het ministerie van Infrastructuur en Milieu, roepen burgers op om mee te doen. Uitvoerder van de Fiets Telweek is adviesbureau Keypoint.

  14 Miljoen fietsers

  Het initiatief voor de Fiets Telweek is ontstaan doordat er weinig bekend bleek over de 14 miljoen fietsers in Nederland. Aan de vorige edities deden ruim 42.000 fietsers mee die samen meer dan 2.000.000 kilometers fietsten. De fietsdata leverden veel inzichten op en hebben nu al geleid tot de eerste verbeteringen in het fietsnetwerk. Vaak gaat het daarbij om praktische aanpassingen, zoals het beter afstellen van de groentijden voor fietsers op verkeerslichten.

  Nauwkeurig en betrouwbaar

  De data van de Fiets Telweek zijn als open datasets beschikbaar. Door de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de GPS-data zijn de gegevens te gebruiken voor een breed scala aan onderzoeken en evaluaties, waaronder de evaluaties van de fietsprojecten vanuit Beter Benutten. Voor het verbeteren van de dataset is het niet alleen nodig dat er zoveel mogelijk mensen meedoen aan de Fiets Telweek, maar ook dat het onderzoek elk jaar herhaald wordt, zodat een langetermijnbeeld ontstaat.

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW