Forenzen en studenten nog steeds samen in de spits 21 sep 2016

  In 2014 telde de gemiddelde ochtendspits bijna 8,3 verplaatsingen. Meer dan de helft van hen zijn werkenden. Werknemers in de bouwnijverheidssector vertrekken het vroegst.

  Zowel de ochtend- als de avondspits bestonden in 2014 voor meer dan de helft uit forenzen. Studenten en scholieren nemen in de ochtend ruim een kwart van de verplaatsingen voor hun rekening, met een scherpe piek om 8:15. In de avondspits zijn ze met krap 20% wat minder zwaar vertegenwoordigd. Gepensioneerden reizen juist meer tijdens de avondspits dan tijdens de ochtendspits. Dit blijkt uit het Onderzoek Verplaatsingen in Nederland (OViN) waarin mensen in een dagboekje hun verplaatsingsgedrag bijhouden, zo meldt CBS.

  Ochtendspits

  Tijdens de piek van de ochtendspits, om 8:15, zijn gemiddeld 2,4 miljoen mensen onderweg. Werkenden vertrekken wat vroeger dan scholieren; rond 6:30 zijn er al ruim een half miljoen vroege vogels onderweg. Werknemers in de bouw- en nijverheidssector reizen het eerste, de meesten zijn rond 7:30 al op hun werk. Ook werknemers in de landbouw- en visserijsector reizen vroeg. Opvallend is dat zij de enige sector zijn die zich zo goed als niet per ov verplaatst, vanwege hun slecht bereikbare werklocaties. Werknemers in de cultuursector zijn de laatste reizigers; zij vertrekken gemiddeld pas om 8:00 uur.
  Werkenden in de sector informatie en communicatie waren met 46 minuten het langst onderweg en het laatst op de plaats van bestemming. De gemiddelde reisduur in de gezondheidszorg was met 25 minuten het kortst. De piek in de avondspits valt rond 17:00 uur, dan zijn ruim twee miljoen mensen onderweg. Alleen onder forenzen is sprake van een piek in de avondspits, scholieren zijn vaak al eerder vrij.

  Vrijdag

  Het is bovendien niet elke dag even druk; de ochtendspits was in 2014 doorgaans met 8,6 miljoen verplaatsingen het drukste, op vrijdagochtend waren er 800 duizend minder reizigers. Het verschil komt doordat er op de vrijdagen minder forenzen onderweg waren. De avondspits was juist op woensdag het drukst en op vrijdag het rustigste.

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW