ANWB start kinderfietsenactie 23 sep 2015

  Een aanzienlijke groep kinderen in Nederland heeft geen eigen fiets. Hierdoor worden deze kinderen beperkt in hun sociaal functioneren. Daarom start ANWB het Kinderfietsenplan. Mensen die een ongebruikte kinderfiets in de schuur hebben staan, kunnen deze doneren. ANWB-vrijwilligers halen de fietsen bij de mensen thuis op en maken ze geschikt voor een tweede leven.
   

  Zonder fiets

  In Nederland leven naar schatting 60.000 kinderen onder de armoedegrens. Het is dan ook niet verwonderlijk dat één op de acht kinderen een kind kent zonder fiets. Circa zes op de tien kinderen zouden het een groot probleem vinden om zelf geen fiets te hebben. Zonder fiets hebben ze minder bewegingsvrijheid. Voor meer dan de helft van de 13- tot 15-jarigen (53%) geldt bijvoorbeeld dat ze niet meer naar hun huidige school kunnen gaan. Ook kunnen ze zonder fiets niet naar vriendjes of vriendinnetjes.
   

  Ongelukken

  Veilig Verkeer Nederland meldde dit jaar dat er steeds meer scholieren zijn die niet goed kunnen fietsen. Door het gebrek aan ervaring lopen ze een groter risico op ongelukken als ze wel op de fiets stappen.
  Het gebrek aan fietservaring komt in veel gevallen doordat ouders hun kinderen op de achterbank zetten. Maar in sommige gevallen zit fietsen niet in de cultuur van de ouders, of is er simpelweg geen geld voor een kinderfiets. Recent bleek dat kinderen in Rotterdam-Zuid nog maar amper kunnen fietsen.

  Het ANWB Kinderfietsenplan werkt samen met partner Nationaal Fonds Kinderhulp. Daar bepalen professionals welke kinderen in aanmerking komen voor een fiets.

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW