Nobelprijs Economie naar gedragsinzichten 18 okt 2017

  Richard Thaler, auteur van het boek Nudge, heeft de Nobelprijs voor de Economie gewonnen. Hij is de eerste econoom die inzichten uit de psychologie gebruikte.

  De mens is geen calculerend wezen, maar gewoon iemand die een paar dure schoenen koopt in een maand waarin hij eigenlijk krap zit. De econoom Richard H. Thaler ging in zijn werk niet uit van de homo economicus, maar de homo sapiens, die geen beslissingen neemt op basis van calculaties, maar op basis van onderbuikgevoelens. In 2008 publiceerde hij het boek ‘Nudge, impoving decisions about health, wealth and happiness’, waarin hij het ‘duwtje’ uitlegt waarmee je mensen gezonder, verstandiger gedrag kan laten vertonen. Door zijn toegankelijke schrijfstijl werden veel boeken van Thaler bestsellers.

  Gedragsinzichten

  Het Nobelprijscomité prees Thaler’s verrijking van de economie met gedragsinzichten, waardoor een nieuwe discipline ontstond: de gedragseconomie. Daardoor zijn veel nieuwe inzichten ontstaan in het irrationele aankoopgedrag van mensen, en hoe we daarin mensen met nudges kunnen sturen. Het werk van Thaler heeft daardoor veel mensen iets blijer en gezonder kunnen maken, waarschijnlijk zonder dat ze het zelf door hebben.

  De 72-jarige Thaler is verbonden aan de Booth School van de Universiteit van Chicago. Daarnaast heeft hij een eigen kantoor voor vermogensbeheer; Fuller & Thaler Asset Management.


   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW