Krijgen fietsers van rechts voorrang? 11 okt 2017

  Op een gelijkwaardige kruising hebben fietsers voorrang, maar lijken dat niet altijd te krijgen. De Fietsersbond wil weten waarom.

  Sinds 2001 hebben fietsers van rechts op gelijkwaardige kruisingen voorrang. In de praktijk blijkt dat een deel van de fietsers geen voorrang krijgt. De Fietsersbond wil graag weten hoe graat het probleem is en is een discussie aangegaan op haar website.

  Groot gaat voor klein

  Bij een evaluatie van de verkeersregel door Rijkswaterstaat in 2006 bleek al dat de regel onvoldoende nageleefd werd; fietsers kregen geen voorrang, terwijl ze daar wel recht op hadden. Op de tien onderzochte kruispunten kregen bestuurders in het algemeen in 71% van de gevallen voorrang, fietsers maar in 57%. Informele regels als ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ en ‘groot gaat voor klein’ bleken bepalend. Overigens leidde dit zelden tot ongelukken.

  2001

  Een van de verklaringen zou zijn dat een flink deel van de verkeersdeelnemers verkeersles kreeg of zijn rijbewijs haalde voor 2001. Zij leerden nog de regel dat snel verkeer voor langzaam verkeer gaat.

  De Fietsersbond wil weten of er ruim tien jaar verder, iets veranderd is. De lezersreacties op het forum van de bond zijn tot nu toe wisselend.   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW