Low Car Diet doorbreekt structureel gedrag 13 okt 2016

  Uit recent onderzoek van Low Car Diet-organisator Urgenda blijkt dat de Low Car Diet-wedstrijd [www.lowcardiet.nl], de grootste mobiliteitswedstrijd van Nederland, zorgt voor structurele gedragsverandering. Topbestuurders en medewerkers die meededen aan de editie van 2014 blijken twee jaar na de wedstrijd structureel bijna een kwart minder autokilometers te maken. Mobiliteitsexpert Geert Kloppenburg presenteerde donderdag de bevindingen tijdens het Springtij Forum op Terschelling.

  Wat blijft er hangen?

  Uit de eerste resultaten van de enquête, uitgevoerd in samenwerking met LuTz Consulting, blijkt dat de Low Car Diet-wedstrijd beklijft. “Ik hoorde het vaker: ‘leuk, zo’n wedstrijd, maar wat blijft er nou hangen?’ Eindelijk kunnen we daar antwoord op geven”, zegt projectleider Geert Kloppenburg van Urgenda. “Het is meer dan een groene actie, het boekt resultaat en blijft hangen.” Dat blijkt ook uit de cijfers. Zo reizen de deelnemers twee jaar na dato 60% meer per trein, maken ze 50% meer fietskilometers en reizen ze in totaal 15% schoner dan voor de wedstrijd, mede doordat ze bijna een kwart minder auto zijn gaan rijden.

  Ervaren en proberen

  Het onderzoek is uitgevoerd onder Low Car Diet-deelnemers van organisaties zoals PGGM, SNS Bank, Unilever en Achmea die meededen in 2014. “Deze cijfers zijn ongeëvenaard”, zegt Kloppenburg over het succes van de campagne. “De verandering naar schoner reizen heeft er concreet voor gezorgd dat de CO2-uitstoot van 168gr CO2/km naar 144gr CO2/km is gegaan. Stel je de potentie eens voor als je van 3000 deelnemers eens naar 30.000 en verder gaat. Er zitten dagelijks acht miljoen mensen in de auto, dus de potentie om te laten ervaren en proberen is enorm.”

  “Ik heb mijn leaseauto ingeleverd en ga nu uitsluitend met de fiets en de trein.”

  - Deelnemer Low Car Diet,

  CO2

  In Nederland is personenvervoer goed voor ruim 20% van de totale CO2-uitstoot (CBS). Bij grote dienstverlenende bedrijven zorgt mobiliteit voor een CO2-uitstoot tot wel 80% van het geheel. Nederland ligt ver achter op het beoogde SER-akkoord doel op mobiliteit (Voortgangsrapportage 2015) en kennismaken met andere reismogelijkheden is een zeer effectief middel om aan deze doelen bij te dragen.

  Intentie

  Vanaf de eerste wedstrijd in 2012 deden tot op heden zo'n 200 organisaties mee, met in totaal meer dan 3000 deelnemers. Jaarlijks vindt de wedstrijd in april en oktober plaats. Het Low Car Diet, een initiatief van Urgenda in samenwerking met MVO Nederland, de Nationale Postcodeloterij, NS en Samen op Reis, heeft als doel deelnemers bewust te maken van hun reisgedrag en het automatisme te doorbreken. Het is wel te verwachten dat mensen die toch al de intentie hebben om hun auto minder vaak te gebruiken, eerder geneigd zijn aan het Low Car Diet mee te doen. Voor hen is dit een goede kans om eindelijke eens een e-bike of het ov te gebruiken voor woon/werkverkeer.

  “Ik reis nu nog steeds duurzaam en ben zelfs volledig elektrisch gaan rijden.”

  - Deelnemer Low Car Diet,

   

  De nieuwste editie van het Low Car Diet is gestart op 10 oktober, op De Dag van de Duurzaamheid.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW