Gekleurde inwoners VS lopen meer risico bij oversteken 26 okt 2016

  Automobilisten reageren anders op een oversteker met een donkere huidskleur, blijkt uit een studie van de Universiteit van Nevada.

  Uit de studie van de Universiteit van Nevada blijkt dat zwarte en latino inwoners van de VS meer risico op een aanrijding bij het oversteken lopen dan blanken. Tot nu toe werd in de VS veelal aangenomen dat voetgangers met een donkere huidskleur vaker slachtoffer van verkeersongevallen waren omdat ze meer lopen en minder autorijden dan blanken. Ook wonen ze vaker in arme wijken met minder oversteekplaatsen en verkeerslichten. Dat meldt Verkeersnet.

  Oversteken

  De Universiteit van Nevada voerde een experiment uit in twee buurten in Los Angeles: een buurt met een gemiddeld hoog inkomen en een gemiddeld laag inkomen. De onderzoekers lieten een blanke en een zwarte vrouw oversteken en observeerden het gedrag van automobilisten. Ze telden het aantal auto´s dat passeerde, terwijl de voetganger stond te wachten om te mogen oversteken. Daarnaast keken de onderzoekers hoeveel auto´s doorreden terwijl de voetganger halverwege de oversteekplaats was.

  Risico

  In de dure buurt stopte in 51,5% van de gevallen de eerste auto voor de wachtende voetganger, om haar over te laten steken. In de armere buurt stopte de eerste auto in 70,7% van de gevallen. Ook bleek dat automobilisten minder snel inhielden als de zwarte vrouw al bezig was met oversteken, dan wanneer de blanke vrouw overstak. Dat geeft, volgens de onderzoekers, aan dat gekleurde Amerikanen meer risico lopen op een ongeval.

  Langer wachten

  Uit een eerder onderzoek van de Universiteit van Arizona bleek al dat donker gekleurde Amerikanen gemiddeld 32 procent langer moeten wachten voordat ze de kans krijgen om over te steken dan blanke voetgangers. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat donkere voetgangers vaker voorbij werden gereden dan blanke voetgangers.

  Het onderzoek ´Examining racial bias as a potential factor in pedestrian crashes´ is hier te lezen.

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW