Amsterdam krijgt elektrische deelfietsen 13 okt 2016

  Urbee wil de CO2–uitstoot in de stad reduceren door autoverkeer te vervangen door gebruik van de elektrische fiets.

  Het Amsterdams Klimaat en Energiefonds investeert samen met Qwic, Dutch Bicycle Rental en Skopei 2,1 miljoen euro in de deelfiets-startup Urbee. Urbee gaat een innovatief deelsysteem van elektrische fietsen uitrollen in Amsterdam. In het najaar van 2016 zullen de eerste 300 fietsen op diverse plekken in de stad geplaatst worden. De feitelijke introductie vindt plaats in het voorjaar van 2017 met de uitrol van nog eens 750 fietsen tot een totaal van 1.150 fietsen in 2017. Het is de bedoeling om dit de komende jaren uit te breiden tot 1500 fietsen.

  Zakelijk verkeer

  80% Van alle autoritten is korter dan twintig kilometer, een afstand die prima per elektrische fiets afgelegd kan worden. Urbee wil de CO2–uitstoot in Amsterdam reduceren door autoverkeer te vervangen door gebruik van de elektrische fiets. Aangezien veel autoverkeer gerelateerd is aan bedrijven, richt Urbee zich in eerste instantie op bedrijven en bedrijfslocaties. De eerste netwerkpunten zijn met name bedrijfsverzamelgebouwen, hotels, horecazaken en appartementencomplexen.

  Slimme fiets

  Urbee is een netwerk van innovatieve elektrische deelfietsen met een slim slot en touch pad, zonder fietssleutel. Via een app kunnen gebruikers een fiets zoeken en reserveren. Als je een reservering hebt gemaakt, krijg je een pincode waarmee je het slot kunt ontgrendelen. De fiets wordt gevolgd om diefstal tegen te gaan. Fietsen met een lege accu worden uit het reserveringssysteem gehaald. Mankementen kunnen worden gemeld via de app. De e-bike beschikt over een accu met een elektrische hulpmotor. Je kunt hiermee afstanden van 65 tot 130 kilometer afleggen, met een snelheid van maximaal 25 kilometer per uur. Verder is het ook een slimme fiets: het slot, de accu en de fiets communiceren met elkaar en staan met elkaar in verbinding. Gebruikers betalen overdag vier euro per uur en s’nachts een euro per uur. Bedrijven kunnen een abonnement afsluiten, waarbij werknemers maar een euro per uur betalen.

  Uitbreiding

  Volgens Managing Director Fleur Schraven “biedt Urbee gebruikers zorgeloze, flexibele en schone mobiliteit in de stad en een serieus alternatief voor de auto. Het bespaart tijd en geld op reizen en parkeren en maakt gebruikers blijer en fitter. Bovenal draagt Urbee bij aan een schonere en leefbaardere stad Amsterdam.” Voorlopig blijft Urbee binnen de Amsterdamse stadsgrenzen, maar er zijn plannen voor andere steden en voor het buitenland.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW