Zien doet onbewust beslissen 14 okt 2015

  Wetenschappers van de Vrije Universiteit, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht en de Amerikaanse Vanderbilt University toonden aan dat visuele keuzes niet alleen bewust kunnen worden gemaakt, maar dat ze ook onbewust plaatsvinden. Dit betekent dat het actieve en creatieve proces van ‘zien’, veel meer vanzelf plaatsvindt dan eerder was gedacht.

  De frontale hersengebieden, die normaal het denkwerk doen, blijven stil bij het maken van deze onbewuste keuzes. De keuzes vinden plaats in de zintuiglijke hersengebieden. We hebben het gevoel alsof we de buitenwereld zien zoals hij is. Maar zien is een proces van interpretatie, waarin keuzes gemaakt worden door onze hersenen, die hiermee de vraag 'wat zie ik?'beantwoorden.


  Onderbewust versus bewust

  "Als je de keuze maakt waar je op vakantie wilt, denk je daar lang over na. Maar over datgene wat je ziet hoef je bijna nooit lang na te denken, dat gaat razendsnel. Uit ons onderzoek blijkt dat dit komt doordat je hersenen visuele keuzes automatisch maken. Zo automatisch zelfs, dat je het zelf niet in de gaten hebt. Het is alsof een team robots in je hoofd al heeft geïnterpreteerd wat je ziet, voordat je je er bewust van wordt. Misschien staan we in ons bewustzijn wel veel minder aan het roer dan we geneigd zijn te denken", aldus VU-onderzoeker Tomas Knapen.

  De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Neuroscience.

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW