Jongeren rijden veiliger na TRIALS 4 okt 2015

  Jongeren tussen 18 en 25 jaar zijn zich meer bewust van hun eigen invloed als bestuurder bij het ontstaan van ongevallen na een rijvaardigheidstraining op de weg (TRIALS). Ook vinden ze verschillende gedragingen als te hard rijden en bellen in de auto na de trainingen gevaarlijker dan daarvoor. Dit zijn de eerste resultaten van het Interpolis Auto Experiment, een rijveiligheidsonderzoek dat Interpolis samen met Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid hield onder 480 jongeren. Jonge automobilisten tussen 18 en 25 jaar hebben volgens SWOV vijf tot zeven keer meer kans op een verkeersongeval dan ervaren automobilisten.


  Rijbeter-app

  Naast TRIALS werden de jongeren ook gestimuleerd om de de gratis Rijbeter-app te downloaden. De app is  door Interpolis ontwikkeld. Er zijn spelementen toegevoegd om jongeren aan te sporen de game vaker te spelen. Interpolis verwacht dat jongeren hierdoor een beter inzicht krijgen in gevaarlijke situaties in het verkeer.


  ‚ÄčVergelijking

  Het onderzoek laat zien dat de rijvaardigheidstraining TRIALS de risicoperceptie van deelnemers langdurig vergroot. Ook de virtuele training vergroot de risicoperceptie, maar dat effect ebt sneller weg. Nog niet eerder werd het effect van virtual reality en gaming vergeleken met een wegtest om gedrag van jongeren op de weg te onderzoeken. Deze eerste fase van het autoprogramma onderzoek levert interessante inzichten op. Interpolis gaat die de komende anderhalf jaar verder onderzoeken en doorontwikkelen. Zo doet SWOV de aanbeveling dat de oefeningen vooral gericht moeten zijn op het ervaren van gebrek aan controle en niet op het aanleren van vaardigheden. Ook adviseren de onderzoekers een training gevaarherkenning toe te voegen.


  Kennisniveau

  TRIALS verhoogt bovendien het kennisniveau van de deelnemers. Vooraf gingen deelnemers regelmatig de fout in bij schriftelijke vragen. Een derde van de deelnemers antwoorde bevestigend op stellingen als: ‘als je wilt uitwijken voor een boom, moet je naar de boom blijven kijken terwijl je de auto de andere kant op stuurt’ of ‘er zit meer alcohol in een glas whisky dan in een glas bier’. Na deelname aan TRIALS beantwoordde meer dan 90% van de deelnemers deze vragen correct.
   
  Het onderzoeksrapport is te vinden op de site van SWOV.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW