Eerste resultaten Fiets Telweek 2016 15 nov 2016

  Amsterdammers fietsen het langzaamst en als het regent fietsen mensen sneller. De eerste resultaten van de 42.500 deelnemers aan de Fiets Telweek 2016 zijn bekend.

  De app om deel te nemen aan de Fiets Telweek 2016 is dit jaar 42.500 keer gedownload. Dat is weliswaar minder dan de 50.000 downloads in 2015, maar het is positief dat het aandeel actieve deelnemers, mensen die daadwerkelijk hebben gefietst, dit jaar hoger lag. Het aantal fietskilometers lag daardoor ook flink hoger dan in 2015, in totaal fietsten de deelnemers bijna twee miljoen kilometer. Dat het prachtig fietsweer was tijdens de Fiets Telweek heeft daarbij zeker geholpen.

  Enquête

  Met behulp van de app wordt anoniem geregistreerd waar en wanneer de deelnemers fietsen. Op basis van deze resultaten worden analyses uitgevoerd om bijvoorbeeld knelpunten te achterhalen. Naast de data uit de app vulden 11.000 deelnemers een extra enquête in, waarin gegevens over onder andere het type fiets waarop zij rijden, en persoonskenmerken om de representativiteit van de data te waarborgen.

  Druk Smakkelaarsveld

  Het Utrechtse Smakkelaarsveld is, net als vorig jaar, het drukste fietspad van Nederland. Op twee en drie staan het Vredenburg en het Jaarbeursplein, ook locaties rondom het Utrechtse stationsgebied. Daarna volgen de Amsterdamse Weesperzijde, de Grote Markt in Groningen en de Van Diepenbroeckstraat in Nijmegen.

  Regen

  Met gemiddeld 14,4 kilometer per uur fietsen Amsterdamse fietsers het langzaamst. Zij fietsen vaak op drukke, krappe fietspaden en moeten vaak wachten voor bijvoorbeeld verkeerslichten. Arnhemmers zijn met 16,9 kilometer per uur het snelste, ondanks de heuvels in hun stad. Voor alle locaties geldt dat fietsers harder gaan fietsen als het regent.

  Open data

  De volledige open dataset met de geanonimiseerde data van de Fiets Telweek komt naar verwachting in december beschikbaar. De eerste resultaten van de Fiets Telweek 2016 zijn samengevat in deze infographic.

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW