Project Spookfiles A58 hoopvol 20 nov 2015

  Ruim 3.800 mensen hebben een van de drie apps van het project gedownload, meldt Beter Benutten. De apps van FlowPatrol, SmartCAR en ZOOF geven automobilisten rijadviezen die spookfiles moeten voorkomen. Het aantal downloads overtrof de verwachtingen en ook het opvolggedrag van rijadviezen is boven verwachting hoog.

  FlowPatrol en ZOOF

  In de testfase steeg het aantal mensen dat dagelijks met de apps reed naar ongeveer vierhonderd. Dit aantal is nog altijd onvoldoende om daadwerkelijk het aantal spookfiles te verminderen. Dat was in deze fase van het project ook niet verwacht. Nu de testfase is afgerond, daalt het gebruik van de apps. Op dit moment rijden nog bijna honderd automobilisten met de apps van FlowPatrol en ZOOF. De dienst van SmartCAR is niet meer actief, omdat deze dienst na een selectie is afgevallen.

  Verbeteringen

  De apps functioneren goed, maar de timing kan nog preciezer. Dat komt ook doordat het 3G- en het 4Gnetwerk enige seconden vertraging geeft. Er wordt momenteel gewerkt aan het verbeteren van de apps. Begin 2016 is de uitrol van zogenaamde ‘co√∂peratieve technieken’ gepland. Hiermee wordt de datacommunicatie sneller, waardoor deelnemers betere rijadviezen krijgen. In de verbetering van de apps worden ook de tips van eerdere gebruikers meegenomen.

  Spookfiles

  Spookfiles ontstaan als automobilisten op de snelweg plotseling remmen. Omdat de automobilisten achter hen ook moeten remmen, ontstaat een soort harmonica van remmende en optrekkende automobilisten; een spookfile. Ongeveer 22% van de files in Nederland is een spookfile. Op de A50 tussen Tilburg en Eindhoven ligt dit percentage zelfs tussen de 30% en de 40%. Op initiatief van de provincie Brabant hebben drie consortia apps ontwikkeld die spookfiles moeten verminderen.

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW