Privé leasen auto' s in opkomst 13 nov 2015

  In Nederland rijden steeds meer leaseauto's rond die niet van de zaak zijn, maar private-lease. Volgens Economisch Bureau van ING rijden er dit jaar in Nederland 25.000 private leaseauto’s. Dat zijn er 10.000 meer dan vorig jaar. In 2020 zullen het er 100.000 zijn, volgens de prognose van ING.

  Leasebak

  Vroeger was een leaseauto standaard bij bepaalde functies. Die trend is aan het veranderen; werkgevers geven steeds vaker een mobiliteitsbudget, of kiezen voor deelauto' s voor zakelijk gebruik. Dat betekent dat werknemers weer zelf een auto moeten aanschaffen.

  Nieuw en betrouwbaar

  Wie een nieuwe auto wil, moet daar flink voor betalen. Volgens het Financieel Dagblad betalen mensen de aanschaf van een nieuwe auto niet graag uit hun eigen spaargeld. Het verhogen van de hypotheek is onder de huidige regelgeving ook geen optie. Daarom kiezen mensen die in een nieuwe auto willen rijden, steeds vaker voor private lease.

  Pakket

  Private lease is te vergelijken met langdurige huur. Wie voor private-lease kiest, betaalt een vast bedrag per maand voor een auto en een bundel kilometers. Daarin zitten onder andere de verzekeringen, pechhulp en belastingen. Alleen de brandstof betaalt de leasee zelf. Veel private-leaserijders blijken het vaste bedrag per maand prettig te vinden; zo houden ze overzicht over de vaste lasten. Een kleine auto met een pakket van 1000 kilometer per maand en een contract van vier jaar kost zo'n 200 euro per maand. Bij een grotere auto of een grotere bundel kilometers lopen de kosten op.

  Rekenen

  Dat betekent dat er vooraf een rekensommetje over het aantal te rijden kilometers moet worden gemaakt; kilometers buiten de bundel zijn extra duur. Sowieso is een rekensommetje vooraf handig; wie lang doet met een uit eigen zak aangeschafte auto kan wel eens goedkoper uit zien. Wie weinig rijdt, is misschien voordeliger uit met een abonnement op een deelautoservice.
   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW