Ouderen veilig op de fiets 6 nov 2015

  Ouderen zijn kwetsbare verkeersdeelnemers. Hun fysieke gesteldheid en verkeersinzicht verminderd, terwijl het verkeer drukker wordt. Tel daar de e-bike bij op en zie het aantal verkeersongevallen waarbij fietsende ouderen betrokken zijn stijgen. Om meer inzicht te krijgen in de problematiek en aan de hand daarvan meer grip op het probleem te krijgen, schreef Ideate samen met de gemeentes Dronten en Amersfoort in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu 'Zo lang als ik fiets'.

  Persona's

  Het resultaat van het project is tweeledig. Enerzijds biedt het rapport inzicht in de beweegredenen van ouderen om te fietsen en de mogelijkheden om hen aan te spreken en te motiveren. Deze inzichten zijn gevat in vier persona's, zoals Bert (72). Bert is fit voor zijn leeftijd en fietst nog erg graag. Hij maakt graag toertochten. De elektrische fiets komt er pas als het echt niet anders kan.

  Oud

  Ook voor een aantal andere persona's is fietsen belangrijk. 'Je bent pas oud als je niet meer kunt fietsen, zegt een van hen'. Fietsen draagt in grote mate bij aan zelfstandig blijven leven. Op basis van de vier persona's kunnen specifieke interventies ontwikkeld worden.

  Toolbox

  Het tweede deel van het 'Zolang ik fiets' is een toolkit met meerdere praktisch toepasbare maatregelen. De onderdelen zijn een aftrapmiddag, waarbij de deelnemers in gesprek gaan over ouder worden en fietsen, gevolgd door een 'Zolang ik fiets-fietstocht', onder begeleiding van een coach. Ook is er een mobiele workshop op locaties waar veel ouderen komen. 'Noem het vooral geen cursus', is het advies van een van de betrokken gemeenteambtenaren.

  Zolang ik fiets is te vinden op de website van Ideate.


   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW