Hoog mobiele personen niet altijd dik betaald 13 nov 2015

  Vincent Kaufmann en Gil Viry, werkzaam bij het technische hogeschool in Lausanne (EPFL), Zwitserland, deden jarenlang onderzoek naar de zwaarste categorie forenzen. Hun resultaten zijn nu in boekvorm verschenen.

  Twee keer

  De onderzoekers ondervroegen 7000 forenzen tussen 25 en 54 jaar oud, uit Zwitserland, Frankrijk, Spanje en Duitsland. Ze hielden de enquetes in 2007 en 2011, waardoor de onderzoekers inzicht kregen in de veranderingen in het gedrag van forenzen. Deze veranderingen werden deels veroorzaakt door veranderingen in de persoonlijke levenssfeer, maar ook de economische crisis speelde een rol.

  Werkloos

  Tussen de 11% en de 15% van de forenzen is hoog mobiel. De onderzoekers vonden de hoogste percentages in Duitsland en Zwitserland, waar sommige lange trajecten op comfortabele wijze kunnen worden afgelegd. Slechts 13% van de Zwitserse hoog mobiele forenzen gaf in 2011 aan dat het alternatief voor deze forse reisafstand was. In Frankrijk was dit 28% en in Spanje zei 50% van de hoog mobiele forenzen geen keuze te hebben.

  Zakenreiziger

  Het clichébeeld van de veelreiziger is dat van een goed opgeleide, goed geklede man of vrouw met een laptop. Dat beeld bleek niet waar te zijn. Ook zorgde het vele reizen alleen voor betere carrièrekansen voor de Zwitsers en voor de vrouwen in Frankrijk. Met name in Spanje bleek reizen bittere noodzaak.

  Sociale kosten

  De onderzoekers keken wat het vele reizen voor de forenzen betekende, maar ook naar de sociale kosten. Zo bleek 10% van de vrouwen met weinig of geen reistijd geen kinderen te hebben, terwijl dat percentage onder hoog mobiele vrouwen 23% was. Dat kwam volgens de onderzoekers niet alleen door de hoeveelheid reistijd, maar ook door toegenomen stress.

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW