Eerste resultaten Fiets Telweek bekend 4 nov 2015

  Tijdens de Fietstel Week, van 14 tot 20 september 2015, fietsten 55.000 Nederlanders met een app op hun smartphone die bijhield hoeveel, hoelang en waar ze fietsten. Daarmee heeft de Fietstel Week, gehouden in opdracht van een aantal overheden, in een keer een enorme hoeveelheid data verzameld over het fietsgedrag van Nederlanders. Begin 2016 worden de data als open data beschikbaar gesteld via het Fietsberaad.

  Utrechters

  Het eerste tipje van de sluier is opgelicht in een infographic. De deelnemers van de Fietstel Week maakten in totaal 377.321 fietsritten en legden daarbij 1.200.784 kilometer af. Inwoners van de provincie Utrecht waren het beste vertegenwoordigd; 1 op de 263 Utrechters fietste met app.

  Druk!

  De meeste fietsers zijn te vinden op het Smakkelaarsveld in Utrecht, de tweede en de derde plaats worden ingenomen door de Vredenburg en de Voorstraat in Utrecht, drie straten die op een steenworp afstand van elkaar liggen. De gmeente Utrecht heeft al aangegeven dat wil onderzoeken hoe ze met de groeiende drukte kan omgaan.

  Snel

  Inwoners van Drenthe en Overijssel fietsen met 15,8 kilometer per uur. De Drenten maken ook nog eens de meeste kilometers; een fietstocht is in Drenthe gemiddeld 4,5 kilometer lang. De Noord-Hollanders fietsen met 15,1 kilometer per uur wat langzamer. In Flevoland en Zeeland zijn de fietsritten met gemiddeld 3,5 kilometer het kortst. Per stad zijn ook verschillen waarneembaar; zo is in het compact opgezetten Leiden een fietsrit gemiddeld 2,9 kilometer lang.

  Records

  En dan nog even de records; de snelste fietsrit is afgelegd op een ligfiets tussen Utrecht en Soest met een gemiddelde van 43,2 kilometer per uur over 18 kilometer. Dit is inclusief het passeren van minstens twee verkeerslichten. Een fietser uit Zuid-Holland fietste maar liefst 180,6 kilometer, de langste rit uit de FietsTelweek.

  FTW_infographic_v03-940x490.png

  Het is de bedoeling dat de Fietstel Week in 2016 herhaald wordt, om nog meer data te verzamelen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW