Shell-onderzoek ‘What Drives You’ 24 mei 2017

  What drives you is een grootschalig onderzoek dat in opdracht van Shell in het voorjaar van 2017 is uitgevoerd door Goldsmiths university in Londen. Het onderzoek wordt in totaal in negen landen uitgevoerd. Aan de Nederlandse versie van het onderzoek deden 320 automobilisten mee. In totaal zijn er ruim 2500 ritten gemonitord via een een wearable, een chatbotapp en een Shell Motorist app. Shell wil met de onderzoeksresultaten haar producten en diensten aanpassen om weggebruikers bewust te maken van de factoren die invloed hebben op hun rijgedrag. De factsheet van het onderzoek is te lezen op de website van Verkeerskunde.

  Bewolking

  Het onderzoek laat zien dat factoren als persoonlijkheid, het weer en de hoeveelheid slaap van invloed zijn op de rijprestaties en op het rijgedrag. Dat een uitgeslapen automobilist beter rijdt dan een automobilist met te weinig nachtrust is niet verwonderlijk. Maar bewolking blijkt ook een positief effect te hebben; hoe meer bewolking, hoe soepeler de reis verloopt. Automobilisten die verlangen naar eten, drinken of tabak hebben juist een minder soepele en assertieve rijstijl.

  Persoonlijkheid

  De onderzoekers deelden de deelnemers op basis van hun rijgedrag in in vier persoonlijkheidstypes: ambitieuze bestuurders, energieke bestuurders, gevoelige bestuurders en veerkrachtige bestuurders. De eerste groep is met 40% het grootst. Dit zijn niet alleen bestuurders die redelijk assertief rijden, door onder andere regelmatig te remmen of op te trekken, ook nemen ze graag vrienden mee en drinken vrij veel water onderweg. Op deze manier toonden de onderzoekers aan dat er verbanden zijn tussen rijstijl en persoonlijkheid van de automobilisten.


   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW