Lessen uit Europees project Bike2Work 8 mrt 2017

  Wat zijn de succesfactoren voor fietsstimuleringscampagnes? Het Europese project Bike2Work zet deze op een rijtje.

  Bike2Work is een EU-project onder leiding van de European Cyclist Federation (ECF). Het doel van Bike2Work is om het aandeel fietsers in het dagelijkse woon- werkverkeer toe te laten nemen. Het project richt zich op het gedrag van zowel de werknemers als werkgevers, onder andere doormiddel van Bike2Work-campagnes, en door werkgevers aan te moedigen om betere faciliteiten voor fietsende werkgevers te creeeren.

  Presentatie

  De bevindingen van Bike2Work zijn op 20 februari gepresenteerd. In de eerste sessie, over de toegevoegde waarde van gedragscampagnes voor mobiliteit binnen de EU, stelde Adam Bodor, staflid ECF [https://ecf.com/users/adam-bodor] de noodzaak van een grotere rol voor fietsen vast. In de EU is 72 procent van de CO2-uitstoot afkomstig van wegverkeer. 54 Procent van de verplaatsingen korter dan vijf kilometer wordt per auto afgelegd. Er is dus een groot potentieel voor fietsen in de EU. Door toeristische trips, campagnes als Bike2Work en fiscale prikkels kunnen mensen worden aangemoedigd om te gaan fietsen. Daarnaast moet fietsen volgens Bodor veiliger worden door een betere samenwerking tussen weggebruikers. De EU speelt een belangrijke rol hierin. Daarom werkt ECF samen met andere organisaties aan een Europese langetermijn fietsstrategie.

  145 Miljoen kilometer

  De deelnemers aan het project Bike2Work fietsten in totaal 145 miljoen kilometer en bespaarden daarmee meer dan 20.000 CO2. Tegelijkertijd werd het Europese Cycle-Friendly Framework (CEF) ontwikkeld, dat de kennis uit het project borgt. De CEF is een heldere, interactieve methode om fietsen bij werkgevers te stimuleren. Het is samengesteld uit zes belangrijke criteria die het CFE-niveau van een onderneming te bepalen.

  Het concept-eindrapport van Bike2Work is hier alvast te lezen.

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW