Aantal snelheidsovertreders daalt flink na campagne op N31 en N33 8 mrt 2017

  Rijkswaterstaat, de politie en het Openbaar Ministerie hebben een succesvolle campagne gevoerd op de N31 (Leeuwarden-Amsterdam) en N33 (Assen-Eemshaven). Het aantal snelheidsovertreders is sinds de start van de campagne in mei 2016 gedaald met 48% op de N31 en 55% op de N33.

  Zowel de politie als Rijkswaterstaat signaleerden dat veel weggebruikers de limiet van 100 km/h op de N31 en N33 overschreden. Zij zetten daarom samen een campagne op, met als belangrijkste doelstelling om het aantal extreme snelheidsovertreders te halveren. Zes maanden lang is er intensief campagne gevoerd op de N31 en N33. Met een combinatieaanpak van onder meer mottoborden langs de weg, geïntensiveerde politiecontroles, hectometerpaaltjes met daarop de limiet, promotieacties en online voorlichting is de geldende limiet onder de aandacht gebracht bij de weggebruikers.

  Staandehoudingen

  De politie heeft op beide wegen zowel opvallend als onopvallend gecontroleerd. De politie richtte zich daarbij vooral op de grovere overtredingen. Door snelheidsovertreders staande te houden kon de politie met hen in gesprek gaan over hun rijgedrag. Daarbij werden soms beelden van de dashcam getoond. De staandehoudingen hebben bovendien een preventief effect, omdat het ook voor de andere weggebruikers zichtbaar is dat de politie controleert op de weg.

  Resultaten

  Uit metingen die voorafgaand aan de campagne en erna zijn gehouden, blijkt dat het aantal (extreme) hardrijders op beide autowegen flink is gedaald. Op de N31 is het aantal mensen dat de limiet van 100 km/h overschrijdt, gedaald met gemiddeld 48%. Op de N33 is dit aantal met 55% gedaald. Ook zijn er een stuk minder extreme snelheidsovertreders op beide wegen. Zowel op de N31 als op de N33 is het aantal mensen dat 130 km/h of harder rijdt, gedaald met 86%. Daarnaast blijkt dat de gemiddelde snelheid op de twee wegen duidelijk lager is na de campagneperiode. Op de N31 is de gemiddelde snelheid gedaald met 9 km/h. Op de N33 is de gemiddelde snelheid gedurende de campagneperiode met 15 km/h gedaald.

  Blijvende aandacht

  Ondanks dat de campagneperiode is afgelopen, blijven de N31 en N33 onder de aandacht van de politie. Met zowel opvallende als onopvallende voertuigen wordt op deze wegen nog regelmatig gecontroleerd op onder meer snelheid en de borden die aandacht vragen voor de maximumsnelheid blijven voorlopig staan.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW